časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

VT-rozváděč VARITEC

|

číslo 11/2003

rozváděčová technika a přístroje

VT-rozváděč VARITEC

Ing. Vladimír Štekrt, Ph.D., MBA,
Milan Jiříček, Hensel, s. r. o.

Odpověď na otázku, co v dnešní době potřebují elektromontážní firmy a elektromontéři při realizaci moderních způsobů rozvodů elektrické energie, je velmi jednoduchá. Potřebují především úsporu a rychlost vlastní montáže, spolehlivost a variabilitu.

Důraz je v současnosti kladen také na trvalé zajištění vysoké bezpečnosti obsluhy, dlouhou životnost a efektivnost v provozu. Společnost Hensel, s. r. o., přední výrobce a dodavatel moderních rozváděčů, proto neustále přichází s novinkami ve svém sortimentu.

Obr. 1.

Rozšířením nabídky progresivních rozváděčových systémů nízkého napětí je modulární oceloplechový rozváděčový systém VARITEC.

Rozváděčový systém do 160 A

Uvedený systém je určen pro použití v sítích s napětím do 690 V s maximálním proudem 160 A, pro vnitřní prostředí. Ochrana proti nebezpečnému dotyku neživých částí je v třídě ochrany I nebo II, krytí IP41 nebo IP20.

Rozváděč VARITEC v sobě spojuje klasické výhody oceloplechových rozváděčů a modulárního stavebnicového systému. Svým nadčasovým designem, variabilitou a výbornými funkčními vlastnostmi je předurčen do nově budovaných či rekonstruovaných administrativních budov, občanské výstavby, obchodních středisek, nemocnic, škol apod.

Skříň se skládá z bočních, horních a dolních stěn, zadní stěny, čelního zakrytí a dveří. Ke skříni dále patří upevňovací systém, sokl, clony kabelových vstupů a zákryty. Všechny díly jsou z elektrolyticky pozinkovaného ocelového plechu, na který je práškovou technologií nanesena perlově bílá barva.

Stavebnicový systém tvoří rozměrová řada osmi skříní o šířce 312 nebo 600 mm a výšce 550, 700, 850 a 1 000 mm. Díky tomu je skříňový systém všestranně kombinovatelný a rozšiřitelný, což dovoluje sestavit rozváděč přizpůsobený požadovaným parametrům. Veškeré skříně mají jednotnou hloubku 165 mm (obr. 1).

Obr. 2.

Dveře je možné volit jako pravé či levé, a to podle otočení čelního rámečku s úhlem otevření až 180°. Uzamykání dveří je volitelné podle potřeby zákazníka (dvoj-, troj- nebo čtyřhran, půlválec-D, FAB atd.).

Při šířce 600 mm lze zakoupit dveře nejen plné, ale též s kouřovým bezpečnostním sklem tloušťky 4 mm (obr. 2).

Kabely je možné vést dolem nebo horem přes plastové příruby s předlisovanými metrickými otvory. Výhodou jsou i variabilně použitelné zákryty kabelů.

Předností rozváděče je možnost přizpůsobení jeho barevného vzhledu interiéru budovy. Je to umožněno nabídkou čelních zákrytů, které jsou práškově lakovány v barvě světle šedé, červené, zelené, modré a chromové.

Velkou výhodou je způsob vnitřního uspořádání, tzv. vnitřní stavebnicový systém. Přístrojové vybavení se vestavuje využitím standardizovaných montážních skupin, které se připevňují šrouby na nosníky, jež jsou součástí zadních stěn. Práce s montážními skupinami je velmi přehledná, jednoduchá a oproti běžně používaným postupům i rychlá. Efektivní řešení nabízí širokou škálu variant a přehlednou údržbu. Krycí desky jsou vyrobeny z termoplastu šedobílé barvy. Upevňují se v rozích plastovými rychlouzávěry, k montáži a demontáži je možné využít příslušný nástroj. V případě potřeby lze krycí desky plombovat.

Rozváděče VARITEC jsou typově zkoušeny v souladu s ustanovením normy ČSN EN 60 439-1.

Z jednotlivých dílů stavebnicového systému si mohou firmy s oprávněním pro výrobu rozváděčů sestavit podle specifikace rozváděč pro různé aplikace v interiérech.

Elektromontérům a elektromontážním firmám společnost Hensel nabízí výrobu a dodávku zakázkových rozváděčů VARITEC i jiných moderních a spolehlivých výrobků prostřednictvím partnerských velkoobchodů s elektroinstalačním materiálem nebo přímo v závodě Hensel, s. r. o., v Roudnici nad Labem.

Celková vysoká užitná hodnota stavebnicové verze, nadčasový design, snadná montáž a manipulace, technická podpora firmy při nabídce a návrhu rozváděče, to vše jsou argumenty hovořící pro moderní modulární systém VARITEC od společnosti Hensel, s. r. o., v Roudnici nad Labem.

HENSEL, s. r. o.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: 416 828 111
fax: 416 828 222
e-mail: odbyt@hensel.cz
http://www.hensel.cz