časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vsetínská Maštaliska – projekt na evropské úrovni

|

Vsetínská Maštaliska – projekt na evropské úrovni

Výrazná dominanta města Vsetína, historická stavba na Horním náměstí zvaná Maštaliska, které někteří zdejší obyvatelé familiárně přezdívají vsetínské Hradčany, upoutává pozornost nejen svým „novým kabátem“.

Historie Maštalisek je poměrně dlouhá a sahá až do doby Albrechta z Valdštejna. Nejdříve zde byl panský šenk, zemědělská usedlost s maštalemi (odtud název Maštaliska), ale také např. cholerová nemocnice, škola nebo výrobna rakví. Od roku 1947 celý objekt však jen chátral a někteří občané dokonce byli toho názoru, že by se měl zbourat. Vsetínská radnice se ale rozhodla pro velkolepý projekt revitalizace a smysluplného využívání Maštalisek. Realizací tohoto projektu pověřila Agenturu pro ekonomický rozvoj Vsetínska, o. p. s., která byla založena usnesením městského zastupitelstva města Vsetína v roce 2005. Celá rekonstrukce trvala necelých třináct měsíců a probíhala pod přísným dohledem památkářů.

Akce si vyžádala více než 100 milionů korun, přičemž téměř 78 milionů korun získalo město z evropských fondů a státního rozpočtu.

Maštaliska tak díky iniciativě vsetínské radnice téměř doslova „povstala z popela“ a proměnila se v moderní architektonicky zajímavý komplex, který ve svých útrobách ukrývá sofistikovanou a ekologickou techniku. Maštaliska se stala domovem pro podnikatelský inkubátor a centrum transferu technologií, jejichž provoz byl zahájen v první polovině září letošního roku. Koncepce služeb podnikatelského inkubátoru spočívá v bezbariérovém středisku rozvoje a zároveň poskytování služeb novým investorům a místním firmám na bázi „jedněch dveří“. Záměrem je usnadnit začínajícím firmám podnikání a přilákat do regionu mladé perspektivní absolventy vysokých škol. Centrum pro transfer technologií spolupracuje s výzkumnými institucemi a vysokými školami a své služby (např. odborné poradenství, poradenství v oblasti ochrany duševního a průmyslového vlastnictví, pořádání technologických a kooperačních burz, účast na výstavách, konferencích a seminářích, zajišťování zdrojů pro rozvoj firem atd.) poskytuje jak na tuzemské, tak i na mezinárodní úrovni.

Ve dnech 12. až 14. září 2007 se v konferenčním centru Maštalisek uskutečnila mezinárodní konference ekologického nadnárodního projektu C2ENet (Central Europe Environmental Net, environmentální síť střední Evropy). Cílem tohoto projektu je nalézt nejvhodnější řešení problémů, se kterými se potýkají obce v nových členských státech EU v oblasti životního prostředí. Projekt je podporován z evropských fondů programem Interreg IIIB CADSES (Central Adriatic Danubian South-Eastern European Space, středoevropské, jaderské, podunajské a jihovýchodní evropské území) a jeho vedoucím partnerem je právě město Vsetín.

Vsetínská Maštaliska jsou skvělým příkladem toho, jak lze skloubit záchranu chátrající historicky cenné památky s regionálním rozvojem při současném využití evropských strukturálních fondů. Městu Vsetín se tímto projektem podařilo překročit hranice nejen regionu, ale i země a stát se vzorem i pro jiná evropská města.

(Kl)

Obr. 1. Rekonstruovaná Maštaliska – vlevo přední část budovy, vpravo zadní trakt
Obr. 2. Starostka města Vsetína Květoslava Othová zahajuje poslední den konference C2Enet

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde