časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vítr v plachtách GE Energy

|

Koncern GE Energy na dovršení roku 2007, kdy zaznamenal v oblasti větrných turbín rekordní růst, uzavřel dohodu se společností Invenergy LLC, jejíž hodnota přesahuje miliardu dolarů. Jde o jeden z největších obchodů s větrnými turbínami, které mají být dodány za jediný rok.
 
GE dodá společnosti Invenergy 1,5MW větrné turbíny o celkovém výkonu 600 MW pro projekty v Severní Americe a 2,5MW větrné turbíny 2.5xl o celkovém výkonu 200 MW, které budou instalovány v Evropě. Větrná turbína GE 1,5 MW patří v globálním měřítku mezi nejpoužívanější větrné turbíny. Po celém světě je jich nainstalováno již více než 7 700. Větrná turbína GE 2.5xl představuje další vývojový stupeň větrné flotily společnosti postavený na úspěchu její 1,5MW „předchůdkyně“. Typ 2.5xl je největší větrná turbína GE pro instalaci na pevnině a její konstrukce odpovídá současným požadavkům Evropské unie, kde nedostatek volné půdy omezuje rozsah projektů. Všechny větrné turbíny mají být dodány v průběhu roku 2009. Tyto turbíny o celkovém výkonu 800 MW poskytnou dostatečnou kapacitu větrné energie pro pokrytí potřeb 275 000 domácností.
 
„Touto zásadní dohodou si Invenergy pro období 2007 až 2009 zajistila GE větrné turbíny o celkové kapacitě přes dva gigawatty,“ řekl Rod Christie, regionální ředitel GE Energy pro střední a východní Evropu, Rusko a region CIS. Nová dohoda se společností Invenergy potvrzuje vedoucí roli GE v rychle rostoucím odvětví získávání energie z větru.
 
Od roku 2004 dosáhla společnost GE 500% nárůstu objemu výroby větrných turbín. Její tržby za rok 2007 v tomto segmentu přesáhly čtyři miliardy dolarů.
[Tiskové materiály GE Energy.]