časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Virtuální kalkulátor ECČB

|

Spotřeba elektrické energie pro čtyřčlennou domácnost v rodinném domě (na vytápění, přípravu teplé vody a domácí spotřebiče) činí asi 31 000 kW·h ročně (pro byt je to asi 19 500 kW·h). S nárůstem cen energií řeší většina domácností problém, jak uspořit energie, a tím ušetřit výdaje. Snížení spotřeby každé jednotlivé domácnosti přispívá k ozdravení životního prostředí. Pro ty, kteří se zajímají o snížení spotřeby elektřiny ve své domácnosti, připravilo občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) zajímavý projekt pod názvem Virtuální kalkulátor ECČB, který zájemci naleznou na http://www.eccb.cz
 
Pomocí tohoto kalkulátoru si může každý virtuálně projít jednotlivé místnosti bytu či domu a vybrat v nich elektrospotřebiče, které se skutečně v jeho domácnosti nacházejí. U nich pak vyplní příkon a dobu provozu těchto spotřebičů v domácnosti. Virtuální kalkulátor ECČB propočte spotřebu jednotlivých spotřebičů za rok a vyhodnotí celkovou roční spotřebu elektřiny domácnosti v kW·h. Po zadání sazby v Kč za 1 kW·h kalkulátor vypočítá, kolik činí celková spotřeba elektřiny za rok a pro srovnání ukáže, jaká by byla tato částka v ideálním případě u úsporné domácnosti. Dále kalkulátor zobrazí pět největších „žroutů“ elektřiny v domácnosti zájemce a upozorní ho, kde se nacházejí největší rezervy s ohledem na úspory. Aby si mohl každý v klidu výsledek výpočtu prohlédnout a prostudovat, nabízí kalkulátor možnost vytisknout si přehled jednotlivých spotřebičů s jejich denní a roční spotřebou.
 
Virtuální kalkulátor ECČB vznikl za finanční podpory EU v rámci projektu . EL-EFF Region – Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech.
[Tiskové materiály ECČB.]