časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Větrné elektrárny zvýšily objem výroby

|

Ve větrných elektrárnách (VtE) v České republice bylo za prvních šest měsíců roku 2009 vyrobeno celkem 142,8 GW·h elektrické energie. Vyplývá to ze statistik uveřejněných Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde o nárůst 22,5 %. Při stejném objemu výroby i ve druhém pololetí tohoto roku by takováto produkce zároveň představovala pokrytí roční spotřeby 220 000 domácností. To by pro představu znamenalo pokrytí dodávky elektřiny pro všechny obyvatele Plzně a Karlových Varů dohromady. Podle statistik ERÚ vyrobily české větrné elektrárny v loňském roce 244,7 GW·h elektrické energie, což pokrylo potřebu pro více než 172 000 domácností. V současné době je ve větrných elektrárnách na území České republiky instalován výkon o hodnotě přibližně 150 MW (viz tabulka). Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) předpokládá, že do čtyř let vzroste instalovaný výkon větrných elektráren na 1 000 MW, což umožní výrobu přibližně 2,5 TW·h elektrické energie (to je zhruba ekvivalent současné výroby ve vodních elektrárnách představující zároveň plné krytí spotřeby Jihomoravského kraje a Vysočiny).
 
Největší instalovaná kapacita VtE na území ČR je v Ústeckém kraji (82,8 MW instalovaného výkonu), následují kraje Olomoucký (19,2 MW), Vysočina (7,7 MW) a Jihomoravský (6,3 MW). Meziročně vzrostla instalovaná kapacita o téměř dvanáct procent. Úměrně k instalované kapacitě VtE se také v prvním pololetí roku 2009 vyvíjela výroba elektrické energie v jednotlivých krajích. Nejvíce vyrobily větrné elektrárny v Ústeckém kraji (93,1 GW·h), dále s odstupem následovaly kraje Olomoucký (16,9 GW·h), Vysočina (9,1 GW·h) a Jihomoravský (5,7 GW·h).
 
V přístupových rozhovorech s Evropskou unií se Česká republika zavázala plnit indikativní cíle výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Přestože má EU omezené možnosti vyžadovat po ČR plnění indikativního cíle, je třeba průběžně usilovat o navyšování podílu obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. V rámci jednání o klimaticko-energetickém balíčku si ČR návrhově stanovila závazný cíl pro rok 2020 v podobě 13% podílu obnovitelných zdrojů. V loňském roce se podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektrické energie blížil k pětiprocentní hranici.
[Tiskové materiály ČSVE.]
 
Obr. Vývoj výroby elektrické energie z větru za 1. pololetí 2005 až 2009 (zdroj: ERÚ)
 
Tabulka vývoje instalovaného výkonu ve větrných elektrárnách (zdroj: ERÚ)