časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Větrné elektrárny v ČR blackout způsobit nemohou

|

S přicházejícím podzimem vzrostl počet silně větrných dnů a s tím i využitelnost větrných elektráren. Kapacitu výkonů využily v prvním listopadovém týdnu minulého roku větrné elektrárny naplno. V Německu byla výroba dokonce na tak vysoké úrovni, že elektřina nečekaně tekla i přes Českou republiku, a zvýšila tak riziko problémů v síti.
 
„Téma blackoutu je bohužel často zmiňováno v Česku při povolování nových staveb větrných elektráren. Mluvit o větrných elektrárnách jako o viníkovi možného blackoutu je ale nesprávné,“ říká Michal Janeček, předseda České společnosti pro větrnou energii, a dodává:
 
„Je to stejné jako obviňovat jaderné elektrárny. Výpadek jaderného bloku taky způsobuje v síti problémy, jen namísto přebytku elektřiny je najednou v síti její obrovský nedostatek. A nikdo atomové elektrárny kvůli tomu nezavrhuje.“
 
Větrné elektrárny ani jiný zdroj nezpůsobují problémy v síti. Hlavním nedostatkem je struktura sítě, která mnohdy není na nové zdroje včas připravena. Je na provozovatelích přenosových soustav, aby řešili situaci v sítích.
 
„Příčinu hledejme v konfiguraci sítí a v možnostech provozovatelů, jak ji regulovat,“ poznamenává Janeček.
 
Existují také počítačové modely, které s velkou přesností dokážou předpovědět vítr i na několik dnů dopředu. Budou-li se zodpovědně používat, regulace sítě se zjednoduší.
 
„Blackout vinou českých větrných elektráren u nás, na rozdíl od Německa, vzniknout nemůže. Důvodů je několik. Větrné elektrárny mají v ČR celkový výkonu 135 MW a v nejbližších pěti letech se plánuje nárůst na tisíc megawattů výkonu. Ke stavu v Německu, které má v současné době okolo 24 000 MW a které bude kapacitu dále zvyšovat, se nikdy nepřiblížíme. Druhým důvodem je rovnoměrné rozmístění elektráren. Ty se staví v podstatě ve všech krajích republiky, a ne na jednom místě. A třetím důvodem je to, že máme sítě, které zajistí přenos elektřiny jak ve směru východ-západ, tak i ve směru ze severu na jih. A to právě síť v Německu zajistit nemůže,“ objasňuje Janeček.
 
V České republice se otázkou vlivu větrných elektráren na síť zabývá expertní skupina, založená společností ČEPS, ve které se aktivně účastní i Společnost pro větrnou energii. Cílem skupiny je příprava řešení, jak bezproblémově zvládnout rostoucí podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů v soustavě.
[Tiskové materiály ČSVE.]
 

Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) je profesní organizace fyzických a právnických osob, které pracují v oboru využívání větrné energie nebo mají k tomuto oboru zájmový vztah. Cílem společnosti je podpora využívání energie větru, zejména na území ČR, na základě nejnovějších vědeckých, technických a ekonomických poznatků v souladu se zájmy občanské společnosti. ČSVE byla založena v roce 1994 v Jihlavě a byla registrována u MV ČR 10. 5. 1994. Od září 1999 je členem Asociace pro obnovitelné zdroje energie a od března 2001 je členem Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA).