časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ventilem řízené olověné akumulátory

|

číslo 10/2004

elektrochemické zdroje napětí, UPS

Ventilem řízené olověné akumulátory

Divize elektrotechniky jihlavské společnosti DK group a. s. není na stránkách časopisu ELEKTRO nováčkem. Mezi její hlavní obchodní aktivity patří systémy a komponenty pro zajištění bezpečnosti a provozní spolehlivosti výrobních, energetických, popřípadě telekomunikačních provozů a samozřejmě také objektů s nejvyšší důležitostí. K takové skupině výrobků patří také ventilem řízené olověné akumulátory (jinak označované jako bezúdržbové), které se používají jako záložní zdroj elektrické energie.

Firma DK group zastupuje známou japonskou korporaci YUASA, která se touto problematikou zabývá několik desetiletí, a dále německou firmu SSB Battery Service GmbH.

Ventilem řízené olověné baterie (dále označení VRLA) obou výrobců mají oproti klasickým akumulátorům s tekutým elektrolytem řadu nesporných výhod, mezi které patří především:

  • nízká hodnota samovybíjení (asi 3 % kapacity za měsíc),

  • vysoká schopnost rekombinace plynů při provozu akumulátorů,

  • libovolná pracovní poloha (díky elektrolytu, který je absorbován přímo v separátorech desek akumulátoru – tzv. technologie AGM),

  • mřížka akumulátorů je ze slitiny Pb-Sn-Ca a je odolná proti korozi, čímž je dosaženo vysoké účinnosti a dlouhodobé spolehlivosti,

  • takřka nulové nároky na provoz a údržbu (na rozdíl od klasických typů, kde je nutná častá kontroly hladiny elektrolytu spojená s jeho doplňováním)

Obr. 1

Akumulátory série EN v kapacitách až do 480 A·h jsou určeny pro velké a průmyslové aplikace, kde je nutné vytvořit bateriové sady s velkými vybíjecími výkony a vysokým napětím

Výše uvedené vlastnosti pak zajistí ekonomičnost baterií VRLA ve srovnání s klasickými typy (s volně tekutým elektrolytem), neboť i přes prvotní vyšší pořizovací náklady je jejich použití efektivnější. Tento fakt vyplývá především z menších požadavků na provozování baterií VRLA, protože pro dosažení shodné kapacity vyžadují méně prostoru, který je navíc méně náročný na odvětrání.

Ventilem řízené olověné akumulátory YUASA

Ve standardním dodavatelském programu koncernu YUASA jsou akumulátory série NP, které mají při optimálních provozních podmínkách dobu života pět let. Akumulátory série NP se vyrábějí v rozsahu kapacit od 0,8 do 65 A·h a jsou vhodné pro běžné záložní účely.

Pro náročnější záložní účely jsou pak určeny baterie řad NPL a RE, které mají díky speciální konstrukci a použitým materiálům dvojnásobnou dobu života oproti akumulátorům série NP. Zajímavostí je možná záměna baterií typu NPL/RE za řadu NP při zachování rozměrů a kapacity, čímž lze uživateli nabídnout dvojnásobnou dobu použitelnosti jeho záložního systému bez nutnosti zásahů do jeho mechanické konstrukce. Této možnosti bývá využíváno nejvíce u UPS, proto jsou tyto baterie vyráběny v kapacitách od 7 A·h do 130 A·h.

Ve velkých a průmyslových aplikacích, kde je nutné vytvořit bateriové sady s velkými vybíjecími výkony a vysokým napětím, nacházejí uplatnění akumulátory série EN (viz obr.) v kapacitách až do 480 A·h nebo staniční řada UXL s horizontem kapacity 3 000 A·h. Akumulátory série EN mají minimální dobu života 10 let a nacházejí největší uplatnění v záložních systémech pro objekty s vysokou důležitostí. Doba života až 15 let a výše uvedený rozsah kapacit u série UXL předurčuje tyto typy baterií pro nasazení především v oblasti energetiky. Obě výše zmíněné série mohou být dodávány včetně instalačních skříní nebo bateriových regálů a příslušných propojek.

Mezi speciální typy uzavřených akumulátorů pak lze počítat řady NPH, SW, SWL a NPC. První tři řady jsou vhodné pro pokrytí krátkodobých výpadků zálohovaného napětí, protože je schopna díky odlišné konstrukci dodat v krátkém časovém úseku až o 50 % více energie oproti typům NP ve stejných rozměrech. Baterie NPC nejsou na rozdíl od ostatních představovaných typů určeny pro záložní režim, ale pro režim cyklický.

Ventilem řízené olověné akumulátory SSB

Ve standardním dodavatelském programu firmy SSB jsou akumulátory série SB, které mají při optimálních provozních podmínkách dobu života pět let. Akumulátory série SB se vyrábějí v rozsahu kapacit od 0,8 do 200 A·h a jsou vhodné pro běžné záložní účely.

Pro náročnější záložní účely jsou pak určeny baterie série SBL, které mají díky speciální konstrukci a použitým materiálům dvojnásobnou dobu života oproti akumulátorům série SB. Zajímavostí je opět možná záměna baterií typu SBL za řadu SB při zachování rozměrů a kapacity, čímž lze uživateli nabídnout dvojnásobnou dobu použitelnosti jeho záložního systému bez nutnosti zásahů do jeho mechanické konstrukce. Této možnosti bývá využíváno nejvíce u UPS, proto jsou tyto baterie vyráběny v kapacitách od 7 A·h do 200 A·h.

Mezi speciální typy akumulutorů pak lze počítat řadu SBH, která je určena pro některé typy malých UPS. Jejich charakteristickou vlastností je schopnost dodat v krátkém časovém úseku až o 75 % více energie oproti typům SB.

Bližší technické informace a ceník si vyžádejte na adresách:

DK group a. s. – divize elektrotechniky
Na Hranici 8
586 02 Jihlava
tel.: (+420) 567 572 300
fax: (+420) 567 572 301

DK group a. s. – kancelář Praha
Podnikatelská 545
190 00 Praha 9
tel.: (+420) 261 263 077
fax: (+420) 261 263 047

DK group Slovensko s. r. o.
Železničná 329/21
905 01 Senica
tel.: (+421) 903 229 080
fax: (+421) 346 516 772

e-mail: dkgroup@dkgroup.cz
http://www.dkgroup.cz