časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Velké představení v Brně – Open House ABB 2003

|

číslo 8-9/2003

Mezinárodní strojírenský veletrh

Velké představení v Brně – Open House ABB 2003

Společnost ABB je přední světovou firmou působící v oblasti energetiky a automatizace. Obr. 1. Je to jedna ze světových společností určujících trend technického vývoje. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu, výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném omezení negativního dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 135 000 zaměstnanců ve 100 zemích světa.
Společnost ABB působí také v České republice, kde prosperuje hned v několika odvětvích. Mezi významné loňské zakázky ABB patří např. rekonstrukce pražského metra. Hlavními zákazníky v ČR jsou ČEPS, Alstom, ČEZ, DP Praha, Chemopetrol Litvínov, Nová huť, OKD a Kaučuk Kralupy.

Mezi elektrotechnickými odborníky a zákazníky firmy ABB v ČR nabývá na popularitě každoroční „den otevřených dveří„ – Open House. Letos se tato oblíbená akce poprvé konala namísto v Trutnově (prvních pět ročníků těchto odborných setkání) v areálu ABB EJF v Brně. Pozvání v letošním roce současně obdrželi domácí i zahraniční hosté z mnoha partnerských firem.

Obr. 2.

Pro zahraniční návštěvníky odstartoval Open House již v úterý 17. června a pokračoval ještě následující den. To už ale do EJF mířili i čeští hosté, pro které byl rovněž připraven dvoudenní program, sestávající z odborných přednášek a seminářů, možnosti prohlídky závodu i společensko-kulturních akcí.

Jako každoročně byl Open House především odbornou prezentací možností ABB. I letos se ukázalo, že je o produkty i služby ABB mezi odbornou veřejností velký zájem. Dokládají to zvyšující se počty návštěvníků i jejich aktivita při odborných přednáškách. Například v tomto roce se do Brna přijelo podívat více než 600 zájemců, z toho téměř 200 osob dorazilo ze zahraničí. Byli mezi nimi i hosté z tak vzdálených zemí, jako je např. Indonésie.

Jak nám sdělila hlavní organizátorka celé akce paní Ivana Součková, mohli si zájemci letos vybírat z jedenácti seminářů, které se po celý den konaly na jednotlivých odborných pracovištích závodu EJF. Hned v úvodu akce jsme se zeptali Ing. Radomíra Procházky, člena nejužšího organizačního týmu, proč se letos Open House ABB ČR přestěhoval právě do Brna: „Hledali jsme nové atraktivní místo pro Open House, protože lokalita v Trutnově byla využívána několikrát v předchozích ročnících,„ vysvětlil Radomír Procházka. Obr. 3. „Zcela samozřejmě se nám nabízelo Brno. Zdejší provozovna EJF má již s pořádáním podobných akcí jisté zkušenosti a navíc jde o naši největší výrobní jednotku. EJF má i dostatek vhodných prostor, například pro pořádání odborných seminářů. Zákazníci si také během Open House mohli na vlastní oči prohlédnout i naše výrobní kapacity. V neposlední řadě sehrála svou roli i skutečnost, že Brno je mnohem lépe dopravně dostupné než Trutnov.„

Open House ABB si i letos položil za cíl přitáhnout především zákazníky z celého spektra energetiky i dalších průmyslových odvětví. Tedy partnery divizí Power Technologies a Automation Technologies. Uvedené skladbě pozvaných návštěvníků odpovídala i vlastní náplň odborného programu. Během jednotlivých seminářů, spojených s doprovodnou výstavou produktů, se zájemci mohli seznámit s co možná nejširším spektrem výrobků i služeb ABB ČR.

Obr. 4.

Pro odlehčení pracovní atmosféry měli hosté připraven také bohatý doprovodný program. Letos byl rozdělen na kulturní a sportovní část. Kdo projevil zájem, mohl např. navštívit brněnské podzemí, Mohylu míru s historií bitvy tří císařů, pivovar Starobrno nebo se projet historickou lokomotivou. Sportovněji založení jedinci si mohli zahrát bowling, minigolf nebo si zastřílet z luku v interiérové střelnici. Akce vyvrcholila společenským večerem na hradě Špilberk, kterého se zúčastnil i zemský ředitel ABB Olle Jarleborg.

Doprovodný program pro zahraniční hosty měla na starosti paní Ivana Nisslová z brněnské provozovny ABB. Po skončení odborné části odjeli hosté na zámek Lysice, druhý den měli možnost obdivovat krásy jižní Moravy. Aby náplň nebyla příliš jednotvárná, mohl si každý zvolit jednu z následujících variant: exkurzi do pivovaru Černá Hora, prohlídku Punkevních jeskyní, návštěvu hradu Pernštejn nebo exkurzi do moravských vinných sklípků. Společné zakončení se poté konalo večer na zámku v Bučovicích.

Redakce ELEKTRO