časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Velké investice Koposu Kolín

|

číslo 8-9/2004

Mezinárodní strojírenský veletrh

Velké investice Koposu Kolín

Jeden z největších tuzemských výrobců elektroinstalačního materiálu, společnost Kopos Kolín, investuje do modernizace závodu a výrobních technologií. Hodnota investice v první etapě dosáhne 230 až 250 milionů korun. Rekonstrukce bude dokončena v roce 2005.

Výrobní areál Koposu Kolín pochází z roku 1927 a v průběhu let prošel různými úpravami. Současným záměrem je zásadní rekonstrukce a také zdokonalení logistiky procesů. Podstatná část dosavadních výrobních objektů bude zbourána (obr. 1) a na jejich místě vyroste nový, moderní provoz (obr. 2). Na dodavatele stavby bylo vypsáno výběrové řízení s velmi náročnými hodnotícími kritérii. Nákup moderních technologií bude představovat zhruba 40 % celkových investičních nákladů. Ideou je, obrazně řečeno – na jedné straně by do podniku měly vstupovat suroviny a z druhé strany vycházet hotové výrobky.

Obr. 1 Obr. 2

Kopos Kolín tento rok také dokončil rekonstrukci závodu na Ukrajině (za přibližně 30 milionů korun). Zde se budou vyrábět některé elektroinstalační lišty a ohebné trubky pro část východoevropského trhu. V současné době jsou v Kyjevě instalovány nové výrobní linky a výroba bude zahájena v nejbližší době. Je to jeden z mála případů, kdy se český podnik rozhodl investovat na Východě. Přitom do budoucna je to vlastně jediná cesta, jak – podle současných předpokladů – získat tamní velmi lukrativní trh.

Kopos Kolín nyní v České republice zaměstnává 320 pracovníků. Po dokončení modernizace se jejich počet zvýší o asi 20 %.
[Tisková zpráva agentury IN PRINT HK.]