časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Veletrh v Hannoveru – nejvýznamnější světová událost roku v průmyslových technologiích

|

číslo 6/2005

Veletrh v Hannoveru – nejvýznamnější světová událost roku v průmyslových technologiích

O světové úrovni průmyslových technologií, materiálů a komponent určujících výrobní proces a o inovacích pro budoucnost měli zájemci možnost se dozvědět na nejvýznamnější evropské průmyslové výstavní akci roku – na veletrhu v Hannoveru (SRN).

Obr. 1. Každý jednotlivý pavilon hannoverského výstaviště je architektonickou lahůdkou
Obr. 2a. Technika elektrických pohonů nabízela stroje s výkony od desítek wattů …
Obr. 2b. … přes nové technologie točivých strojů …

Obr. 1. Obr. 2a. Obr. 2b.

Ten letošní se konal ve dnech 11. až 15. dubna a redakce ELEKTRO se jej v osobě šéfredaktora zúčastnila formou „exkurze pro novináře“, pořádané Brněnskými veletrhy a. s.

Obr. 2c. … až po výkony řádu megawattů
Obr. 3. Originálně pojatý pohon motorovými pilami
Obr. 4a. Komponenty větrné elektrárny jsou takto zblízka impozantní svou velikostí

Obr. 2c. Obr. 3. Obr. 4a.

V moderním areálu hannoverského výstaviště v 27 pavilonech (obr. 1) spojil Hannover Messe jedenáct světových oborových veletrhů a pokryl tak celé spektrum průmyslové výroby a automatizace. Každý z jednotlivých veletrhů patří k vrcholným akcím svého oboru – od automatizace technologických procesů, přes pohony a robotiku po služby pro průmysl, subdodávky, zařízení a servis. Spojení jedenácti veletrhů do výstavního řetězce tak umocnilo komplexnost současného výrobního procesu.

Obr. 4b. Obr. 5.

Obr. 4b. Gondola větrné elektrárny délky přes 15 m
Obr. 5. Ruský prezident Vladimír Putin a německý kancléř Gerhard Schröder na Hannover Messe při podpisu mezinárodních smluv v řádu miliard eur

Z obrovské přehlídky elektrotechnických produktů, fluidní techniky, procesů a řešení IT, mikrosystémové, povrchové nebo naopak energetické techniky, pneumatických a vakuových zařízení a řešení strojírenské a investiční výstavby není snadné zdůraznit ty nejpodstatnější. Vždyť jenom v oboru průmyslových pohonů a automatizace (Motion, Drive and Automation) se hannoverského veletrhu účastnilo 1 130 společností z 35 zemí. Celkově veletrh v Hannoveru navštívilo více než 205 000 zájemců (o 20 % více než vloni) a 6 090 vystavovatelů z 65 zemí.

Významnými aspekty veletrhu se v první řadě stala partnerská účast Ruska (obr. 5) a také nebývale široká účast čínských, tureckých a indických firem s velmi kvalitní nabídkou elektrotechnických komponent.

(jk)