časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Veletrh ELO SYS 2008 v Trenčíně

|

Reportáž z veletrhu elektroniky, elektrotechniky a energetiky
 
Od 14. do 17. října se trenčínské výstaviště Pod Sokolicami stalo dějištěm již 14. ročníku elektrotechnického veletrhu ELO SYS, který je svým významem největším veletrhem tohoto druhu na Slovensku.
 
Organizátor, výstaviště EXPO CENTER a. s., připravil pro 113 firem rekonstruované pavilony č. 5, 6, 7, 8 a 9 a novu halu č. 12. Zahraniční vystavovatelé přijeli z České republiky, Polska, Maďarska, Rakouska, Tchaiwanu, Francie, Velké Británie, Itálie, Německa a Chorvatska. Odbornými garanty veletrhu byly instituce ze školství, profesních společenstev a průmyslu - Ministerstvo hospodářství SR, Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislavě, Zväz elektrotechnického priemyslu SR, Slovenský elektrotechnický zväz–Komora elektrotechnikov Slovenska, Cech elektrotechnikov Slovenska, Slovenské elektrárne a. s. a Únia slovenských elektrotechnikov.
 
K veletrhu ELO SYS už neodmyslitelně patří soutěže „Elektrotechnický výrobok roka“, „Najúspešnejší exponát veľ­trhu ELO SYS“, „Konštruktér roka“, „Unikát roka“ a „Ekologický počin roka“, které vyhlašuje Zväz elektrotechnického priemyslu SR.
 
Doprovodný program veletrhu obsahoval kromě dalších odborných akcí například konferenci „Elektrotechnika, informatika a telekomunikácie“, seminář „Znalcovia elektrotechnických odborov“ a třetí ročník „Dnov mobilnej robotiky“. Byla zde pořádána i panelová diskuse „Aktuálne informácie z oblasti technickej normalizácie v elektrotechnike s rozšírením na normu STN 33 2000-5-54“, „Informácie SÚTN o možnostiach prístupu k normám STN (plné texty) cez internet a novinkách v oblasti normalizácie v elektrotechnike“ a „Revízie ručného elektrického náradia a spotrebičov podľa platných STN a právnych predpisov“.
 
Pro vystavovatele byl již tradičně připraven společenský večer, spojený s hodnotným kulturním programem.
 

Výsledky soutěží

 

Elektrotechnický výrobek roku 2008

(bez určení pořadí)
  • Výkonová řada trojfázových distribučních transformátorů s litou izolací typu aTSE 776/10 – 836/10, 630 – 2500 kVA, 6, 10 kV (BEZ TRANSFORMÁTORY a. s., Bratislava, SR)
  • UZ čistička na čištění v hořlavinách s uzavřeným chladicím okruhem (S PoweR product s. r. o., Bratislava, SR)
  • Perimetrický kabel typu VBFAMOY 50-1,6, pro zachycování a identifikaci narušitelů přísně střežených objektů (VUKI, a. s., Bratislava, SR)

Nejúspěšnější exponát veletrhu ELO SYS 2008

(bez určení pořadí)
  • Operátorské pracoviště EOW – Extended Operator Workplace – EOW-M (ABB s. r. o., Bratislava, SR)
  • Redundantní řídicí systém SIMATIC S7-412H (Siemens s. r. o., Bratislava, SR)
  • Micro DigiCam MDC TrueCam – přesný digitální laserový měřič rychlostí a vzdálenosti pohybujících se objektů (ZTS Elektronika SKS s. r. o., Nová Dubnica, SR)
Konstruktéry roku 2008 byli vyhlášeni Ing. Miroslav Kolník, Ing. Peter Martinkovič a Ing. Štefan Šille (VUJE, a. s. , Trnava) za vytvoření systému H2-MonS pro měření koncentrace vodíku v hermeticky uzavřených prostorách jaderné elektrárny.
 
Unikáty roku 2008 byly vyhlášeny:
  • Monitorovací systém vozidel Camelia (ANDIS, s. r. o., Bratislava)
  • Komplexní bateriový telemetrický systém s univerzálními inteligentními snímači SCT-Telemetry (Soft&Control Technology, s. r. o., Košice)
Bližší informace o konání veletrhu a jeho organizaci v roce 2009: www.elosys.sk
 
Obr. Na veletrhu ELO SYS se živě diskutovalo i nad nultým číslem nového slovenského časopisu Elektrotechnik, který je vydáván dceřinou společností našeho vydavatelství, vydavatelstvím Oktagon (www.oktagon.sk)