časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Veletrh AMPER – 4. až 7. dubna 2006

|

číslo 4/2006

Veletrh AMPER – 4. až 7. dubna 2006
14. mezinárodní veletrh elektrotechniky a elektroniky

Pražský veletržní areál Letňany, Praha 9

otevírací doba pro návštěvníky:
9:00 – 17:00 hod.

vstupné:
denní vstupné 150,- Kč
studentské vstupné 100,- Kč
katalog 100,- Kč
CD katalog 50,- Kč

pořadatel:
Terinvest s. r. o.
Legerova 15
120 00 Praha 2
amper@terinvest.com
tel.: +420 221 992 134, +420 602 617 982

Veletrh AMPER v letošním roce přesáhl hranici 18.000 m2 objednané výstavní plochy. Do zahájení veletrhu zbývá doslova několik dní, ale vzhledem k novým kapacitám PVA Letňany je veletržní správa Terinvest stále schopna nabídnout poslední volná místa případným zájemcům o účast. Počet vystavovatelů se však navyšuje každým dnem.

Vystavovatelé veletrhu AMPER jistě uvítají skutečnost, že od minulého ročníku proběhla rozsáhlá modernizace PVA Letňany. Byla dokončena výstavba nové výstavní haly č. 4, která svou konstrukcí navázala na koncepci moderní haly č. 3. Proběhla rovněž dostavba pevné haly č. 5 a pro jarní sezónu roku 2006 byla částečně přestavěna a upravena také hala č. 2.

Všichni se proto mohou těšit nejenom na kvalitnější prostory určené samotným expozicím, ale i na částečnou modernizaci infrastruktury celého výstaviště.

Doprovodný program veletrhu AMPER 2006

4. 4. 2006
10:00 – 14:00 hod.
Konferenční sál PVA Letňany
Konference: Elektrotechnické vybavení a řízení budov a provozů
Nové trendy v oborech podílejících se na uživatelském a bezpečnostním komfortu obytných a výrobních provozů

Pořádá: FCC Public s. r. o., vydavatel odborných časopisů Automa, Elektro a Světlo, Terinvest, spol. s r. o.

4. 4. 2006
10:00 – 14:00 hod.
Konferenční sál PVA Letňany
Výroční sněm: Sněm Unie elektrotechniků ČR

Pořádá: Unie elektrotechniků ČR

4. 4. 2006
12:00 – 15:00 hod.
Konferenční sál PVA Letňany
Konference: Kvalita a vzdělávání
Certifikace, normalizace a vzdělávání

Pořádá: Elektrotechnický zkušební ústav Praha

5. 4. 2006
10:00 – 14:00 hod.
Konferenční sál PVA Letňany
Konference: Nové prvky v moderních elektrických rozvodech
ABB Elektro Praga, Hensel, LAPP Kabel, OBO Bettermann

Pořádá: Terinvest, spol. s r. o.

5. 4. 2006
9:00 – 14:00 hod.
Konferenční sál PVA Letňany
Odborný seminář: XII. Celostátní setkání elektrotechniků ČR - VOLT 2006

Pořádá: Terinvest, spol. s r. o.


ABB rozšířila skupinu měničů frekvence

hala 2, sektor B, stánek 5
ABB, vedoucí společnost v oblasti technologií pro energetiku a automatizaci, představí na veletrhu AMPER 2006 mimo jiné dvě novinky z oblasti frekvenčních měničů:

Obr. 1.
Frekvenční měnič ACS 350
  • frekvenční měnič ACS 350, který nahradí předchozí typy ACS 140 a ACS 400. Díky řadě zdokonalení se tento typ jistě stane významným hráčem na trhu frekvenčních měničů. Frekvenční měnič ACS 350 s vektorovým řízením je určen pro následující napětí a výkony 230 V 0,37 – 2,2 kW; 400 V 0,37 – 7,5 kW.
    Jeho předností jsou velmi malé rozměry a nízká hmotnost, zabudovaný filtr EMC a brzdný střídač (chopper). S měničem je možné komunikovat pomocí ovládacího panelu ve více než deseti jazycích, včetně češtiny. Je vybaven programátorem interní paměti (typu flash), vylepšeným programovým vybavením a sekvenčním programováním. Měnič lze tedy naprogramovat tak, že na sebe přebírá úlohy dříve řešitelné pouze pomocí externího PLC.

  • druhou novinkou je frekvenční měnič ACS 150. Frekvenční měnič ACS 150 se skalárním řízením je určen pro následující napětí a výkony 230 V 0,37 – 2,2 kW, 400 V 0,37 – 4 kW. Díky integrovanému filtru EMC je přátelský k okolnímu prostředí, brzdný střídač je také standardem. Komunikuje prostřednictvím pevně zabudovaného ovládacího panelu a potenciometru, nastavit jej lze i s využitím FlashDrop. Při maximální velikosti rámu R2 se zvětší jeho šířka ze 70 mm na 105 mm a hmotnost z 1,1 kg na 1,5 kg.

Součástí expozice budou také produkty, systémy a řešení z divizí Produkty pro energetiku, Systémy pro energetiku, Produkty pro automatizaci a Procesní automatizace.


KOPOS Kolín

Obr. 2.
Dělená kabelová chránička

hala 6 , sektor C , stánek 9
Oslavte s námi 80 let výroby elektroinstalačních materiálů ve společnosti KOPOS Kolín. Představíme vám žhavé novinky - dělené chráničky KOPOHALF pro ochranu podzemní pokládky kabelů v průmyslu, nový dvoukomorový parapetní kanál s dvojitou stěnou PK 160 x 65 D, soustavu bezhalogenových lišt LHD s příslušenstvím a mnoho dalšího.

K vidění bude i fotoexpozice historického vývoje společnosti se zajímavými, dosud nezveřejněnými snímky.

Informace o dalších produktech KOPOS Kolín jsou uvedeny v článku na straně 39.


Schneider Electric CZ

hala 2, sektor C, stánek 8
Objem exportu výrobků vyrobených v ČR a určených pro světový trh v loňském roce vzrostl oproti roku 2004 o 18 % na 2 063 mil. Kč. Meziroční nárůst v předcházejícím období 2003/2004 činil dokonce 111 %.

Společnost Schneider Electric CZ se tak stala významným exportérem českého průmyslu.

Tato výkonnost se odrazila i v získání ocenění v soutěži Exportér roku vyhlašované sdružením Střední podnikatelský stav a Asociací pro podporu podnikání v ČR. Společnost Schneider Electric dosáhla významného úspěchu v kategorii Nárůst exportu 2003-2004, když skončila na 2. místě.

K rozšíření závodu Schneider Electric v průmyslové zóně v Písku došlo v roce 2003. To umožnilo expanzi objemu i sortimentu produkce elektromechanických přístrojů, jako jsou prvky pro jištění motorů, stykače, relé, motorové spouštěče, spínače nebo tlačítkové ovládače.

Obr. 3.
Generální ředitel Schneider Electric CZ, Olaf Körner

Schneider Electric CZ, s. r. o., nabízí na českém trhu desítky tisíc výrobků a zařízení značek Merlin Gerin, Telemecanique, Sarel, Infra+, TAC, Thorsman, Wibe a Square D. Společnost zaměstnává 200 zaměstnanců, obchodní zástupci působí na celém území České republiky.

Schneider Electric, a. s., se ve svém výrobním závodě v Písku zaměřuje na sériovou výrobu elektromechanických přístrojů určených pro český i světový trh (prvky pro jištění motorů, stykače, relé, motorové spouštěče, spínače, tlačítkové ovládače). Společnost zaměstnává více než 600 zaměstnanců a patří mezi nejvýznamnější firmy jihočeského regionu.

Bližší informace o konkrétních produktech Schneider Electric jsou uvedeny v článcích na stranách 40, 50, 56 a 58.

Pozici generálního ředitele společnosti Schneider Electric CZ převzal začátkem letošního roku Olaf Körner, který vystřídal úspěšného Teda W. Campbella.

V posledních třech letech pracoval Olaf Körner jako generální ředitel Schneider Electric ve Slovinsku, nyní se vrací, aby navázal na své dřívější působení v České republice.

K jeho koníčkům patří golf, cyklistika a horská turistika, se ženou Janou vychovává dceru.


ZEZ Silko - výrobní program v nové hale

hala 1, sektor G, stánek 9
Kapitálový vstup španělské společnosti Circutor přinesl pro ZEZ Silko Žamberk nové trhy a nyní také rozšíření výroby a vytvoření několika nových pracovních míst.

Celkem 24 miliónů korun investoval tradiční český výrobce kompenzačních, výkonových a speciálních kondenzátorů, společnost ZEZ Silko Žamberk, do nové haly a některých technologií pro výrobu tlumivek. Do nové haly by v nejbližším období měla dorazit moderní technologická linka ze Španělska a sériová výroba by měla začít ve 2. čtvrtletí roku 2006.

Obr. 4.
V ZEZ Silko v současné době pracuje 145 zaměstnanců

Náběh výroby vytvoří zhruba 10 nových pracovních míst. Přemístění výroby svědčí o důvěře mateřské společnosti Circutor v technologickou i personální vyspělost žambereckého podniku, v kterém má výroba kondenzátorů i tlumivek dlouholetou tradici.

Společnost Circutor vstoupila do firmy ZEZ Silko v roce 2002 a získala v něm 95% podíl.

ZEZ Silko jako jeden z mála evropských podniků ve svém oboru disponuje vlastním vývojovým pracovištěm zaměřeným na kusový vývoj nestandardních kondenzátorů. To mu umožňuje vykrývat i speciální požadavky zákazníků nebo se úspěšně účastnit zajímavých výběrových řízení. Společnost například dodala speciální elektronické zařízení pro švýcarskou organizaci CERN, zabývající se výzkumem atomových částic. Ve výběrovém řízení přitom porazila řadu renomovaných firem z celého světa. V loňském roce směřovaly na vývoz tři čtvrtiny produkce. Výrobky exportuje prakticky do celého světa. Největší odběratele má ve Španělsku, Německu, Rusku, na Ukrajině a Taiwanu a dalších zemích.

Mezi největší tuzemské zákazníky ZEZ Silko patří firmy Závodný elektro nebo Škoda Elektric. Ta používá kondenzátory ze Žamberku do všech typů traťové techniky (soupravy metra, lokomotivy, tramvaje a trolejbusy).