časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vážený odborný časopise Elektro…

|

S velkým zájmem sleduji Tvoje stránky, a protože jsem více praktik než teoretik, zajímám se zejména o rubriku „Elektrotechnická praxe“, ze které stále čerpám velmi důležité informace.
 
V čísle 2/2009 mne na str. 22 zaujala otázka č. 2 nazvaná: „Jak je technická legislativa EU zavedena v ČR a kde najdeme odpovědi na označení CE, ES prohlášení o shodě ...?“
 
K tomuto článku bych rád připojil jednu zásadní praktickou informaci, která se ne zcela shoduje s Tvojí odpovědí:
 
Označení CE na výrobku není důkazem jeho bezpečnosti!
 
Jak mohu toto své tvrzení doložit? Z celé řady důkazů uvedu jenom ty hlavní:
  1. Uvedený fakt prokázalo Sdružení elektrotechnických firem již v minulém století (5. 10. 1996), a to v připomínkách k návrhu zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, a následně ve Sněmovně a v Senátu Parlamentu ČR při osobní účasti na schvalovacím řízení tohoto zákona.
  2. Dále tento fakt potvrzují řadu let odborníci ČR i EU, mj. také v Tvém časopise, naposledy v ELEKTRO č. 4/2008 na str. 77 článkem nazvaným „Starke Marke aneb Silná Značka – není dětská hračka“, autor Ing. P. Respondek.
  3. Rovněž dále tento fakt potvrdila řada expertů na semináři našeho sdružení v Senátu Parlamentu ČR dne 19. 3. 2002. Cituji ze záznamu projevu zástupce EZÚ Praha: „... CE je označení velice vágní, nemá žádný význam, než to, že někdo říká něco....“
  4. Dále je zřejmé, že nejen zásluhou čínských výrobců označení CE ještě dlouho nebude důkazem bezpečného výrobku (CE – China Export).
Já důkazy bezpečného výrobku (na rozdíl od EU) mám, takže naše společná „Česká cesta“ je připravena.
 
S pozdravem
Vzhůru na Brusel
Antonín Svoboda
Sdružení elektrotechnických firem
 
P. S.
Vážený časopise ELEKTRO, jistě promineš, že Ti jako starý kmet důvěrně tykám. Vždyť se známe už drahně let. Závěrem Ti sděluji, že za chybu v tab. 1, kde je uvedeno již neplatné nařízení vlády č. 18/2003 Sb. pro EMC, považuji za nepodstatnou.
 
Naše skvělá vláda, která stále něco mění a nařizuje, se dala slyšet, že toto nařízení ruší zaručeně dokonalým a vylepšeným nařízením vlády č. 616/2006 Sb. Tak ať žije vláda ČR a kompatibilita zákonů i elektrotechnických výrobků.
A. S.
Obr. Značka CE (Communauté Européenne, resp. Conformité Européenne) deklaruje, že zboží jí označené je nezávadné, bezpečné, že výrobek je distribuován ve shodě s legislativou EU a není nutné v zemi vývozu dělat jakékoliv další zkoušky, které by nezávadnost a bezpečnost zboží prokazovaly