časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Variant+ – inovace v sortimentu ABB s. r. o., Elektro-Praga

|

Variant+ – inovace v sortimentu ABB s. r. o., Elektro-Praga

Lubomír Šrek, ABB s. r. o., Elektro-Praga

Počátkem července uvedla ABB s. r. o., Elektro-Praga, na trh rekonstruovanou řadu zásuvek a spínačů IP44 pro instalaci na omítku Variant+. Cílem inovace původní řady Variant bylo zejména zvýšení její užitné hodnoty zavedením nových progresivních prvků. Vylepšení se týkají jak designu, tak funkce i balení. Přitom je dodrženo pravidlo přímé zaměnitelnosti starých přístrojů novými – upevňovací otvory, zástavbové rozměry a krytí zůstávají stejné jako u původní verze.

Mezi hlavní výhody nové řady Variant+ patří:

  • nový design,
  • nová barevná provedení,
  • možnost průběžné montáže,
  • propojovací krabice pro svorky nebo svorkovnici,
  • možnost vícenásobných zásuvek, spínačů, jakož i kombinací zásuvky a spínače,
  • možnost otočení o 180° pro přívod shora nebo zdola při zachování správné funkce spínačů a zásuvek,
  • možnost libovolného vstupu přívodního kabelu do přístroje ze čtyř stran při použití krabice se čtyřmi vývodkami,
  • možnost montáže šroubů plochým i křížovým šroubovákem,
  • kratší závit u šroubů vík umožňující jejich rychlejší montáž a demontáž,
  • použitelnost přístrojů pro montáž na podklady třídy reakce na oheň A2, B, C, D,
  • kvalitní a mechanicky odolný materiál (PC) krytů přístrojů,
  • možnost vkládaní modulů Profil 45 (45 × 45 mm nebo 45 × 22,5 mm) – zásuvky kódované, s ochranou před přepětím, s clonkami, komunikační a další,
  • nový tvar průzorů,
  • nový žaluziový spínač s blokováním,
  • nové balení usnadňující práci elektromontérům.

Možnosti nového designu do značné míry souvisejí s použitím nového materiálu krytů, kterým je polykarbonát (PC). Tento materiál má větší odolnost proti UV záření, několikanásobně větší mechanickou odolnost, dává možnost návrhu nehořlavých (samozhášivých) provedení a transparentních dílů, má větší tepelnou odolnost, větší rozměrovou stálost, větší odolnost proti nárazu a lepší kvalitu povrchu usnadňující udržovatelnost. Barevná provedení vycházejí z osvědčené bílé a kombinace světle a tmavě šedé. Nově byla přidána kombinace světlešedého krytu a bouřkově modrých vík a průchodek (obr. 1). Nové materiály mají vyšší lesk s jasnějším barevným podáním. U šedého provedení je přidán zpomalovač hoření. Proto je šedé barevné provedení možné instalovat na podklady třídy reakce na oheň A2, B, C, D (dříve do C2).

Spínače i zásuvky jsou osazeny současnými přístroji se šroubovými svorkami typu 3558 (spínače), popř. 5518 (zásuvky), se standardními elektrickými parametry, které jsou u spínačů 10 AX, 250 V AC, u zásuvek 16 A, 250 V AC.

V návaznosti na řešení průběžné montáže je třeba vyzdvihnout zejména možnost násobných kombinací zásuvek a spínačů, což s touto problematikou souvisí. Přístroje totiž mohou mít jednu nebo čtyři průchodky, které se nejen používají k přivedení kabelů, ale jejich speciální konstrukce umožňuje spojování krytů přístrojů do vícenásobných provedení vodorovně (obr. 3), svisle a také plošně. Pro násobnou montáž je nutné použít alespoň jednu zásuvku nebo spínač se čtyřmi vývodkami. K nim lze potom připojit jeden nebo více dalších přístrojů se čtyřmi vývody. Kombinovat lze jak zásuvky, tak spínače (obr. 2) – jedinou podmínkou je použití přístroje pro průběžnou montáž s krytem se čtyřmi vývodkami nebo doobjednání krabice pro násobnou montáž přístrojů Variant+ (obr. 5).

Vodiče lze v krabicích protahovat v prostoru pod vlastním přístrojem zásuvky nebo spínače. Vyžaduje-li situace dodatečné svorkování ochranného vodiče, lze toto uskutečnit např. s využitím bezšroubové svorky, pro niž je v krabici vymezen prostor.

Novinkou je propojovací krabice (obr. 4) jednotného designu Variant+, v níž je možné svorkovat kabely související instalace. Do krabice lze vložit věneček, nebo použít jednotlivé svorky. Je v ní dostatek prostoru pro propojení až dvanácti vodičů o průřezu do 2,5 mm2.

Zcela nově je pojata kompletace zásuvek s ochranou před přepětím. Využívá se k tomu krabice pro modulové přístroje z řady Profil 45 s odklopným průhledným víčkem. Do prostoru pod tímto víčkem lze vedle zásuvek s ochranou před přepětím s optickou nebo akustickou signalizací poruchy vložit kódované (obr. 7) nebo komunikační (obr. 6) zásuvky, zásuvky s clonkami a další prvky. Průhledné víčko je alternativou ke klasickým víčkům a přispívá k rychlému rozlišení typu vloženého přístroje.

Nabídka byla dále rozšířena o žaluziový spínač řazení 1+1 s blokováním (obr. 8), který společně se žaluziovým ovladačem rozšiřuje nabídku přístrojů v řadě na více než dvacet typů.

Balení přístrojů i krabic je po deseti kusech. Jednotlivé přístroje nejsou kompletovány složením a sešroubováním, jak bylo dosud obvyklé, ale sestava je jen stažena teplem smrštitelnou fólií. To usnadní práci elektromontérům, kteří nemusí přístroje před montáží rozšroubovávat, ale rozeberou je pouhým roztržením obalu.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:
ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3, 466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111, fax: 483 364 159
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz

Obr. 1. Spínač s průzorem v designu Variant+ v modré barvě s jednou průchodkou
Obr. 2. Svislá kombinace zásuvky a spínače v šedé barvě
Obr. 3. Vodorovná kombinace tří zásuvek s popisovým polem v bílé barvě
Obr. 4. Krabice pro násobnou montáž přístrojů Variant+
Obr. 5. Propojovací krabice Variant+
Obr. 6. Svislá kombinace zásuvky s ochranou před přepětím a datové zásuvky
Obr. 7. Kódovaná zásuvka v designu Variant+
Obr. 8. Žaluziový spínač v designu Variant+

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde