časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vacon nyní také v České republice

|

Vacon, výrobce pohonů na střídavý proud se sídlem ve Finsku, posiluje svůj vliv ve střední Evropě zřízením nové dceřiné společnosti v České republice. Nová kancelář se sídlem v Praze (Kodaňská 1441/46, 110 00 Praha 10) byla oficiálně otevřena 20. května tohoto roku (obr. 1). Inaugurační řeč pronesl Hannu Kyröläinen, velvyslanec Finska v České republice.
 
„Česká ekonomika je silná, roste větším tempem, než je průměr růstu ekonomiky EU. Usilujeme o zvýšení našeho podílu na trhu v České republice, kde se pohony na střídavý proud stávají standardním řešením vzhledem ke zvyšujícím se požadavkům na úsporu energie a optimální kontrolu procesů,“ řekl Heikki Hiltunen, výkonný místopředseda Vacon Group.
 
„Energie, úprava vody a výroba originálního zařízení (OEM) jsou hlavními průmyslovými odvětvími v České republice a Vacon má velký růstový potenciál rovněž v dalších průmyslových oborech,“ sdělil Roman Patzelt (obr. 2), generální ředitel Vacon s. r. o., nové dceřiné společnosti Vacon v České republice, a dodal: „Naší silnou stránkou je široké portfolio výrobků, software přístupný pro všechny aplikace a schopnost obsluhovat naše zákazníky přímo v místě, tedy v oblasti prodeje, technické podpory, údržby a servisu. Pro naše zákazníky je rovněž výhodou, že se soustřeďujeme pouze na pohony na střídavý proud.“
 
Díky umístění v srdci Evropy bude Vacon s. r. o. obsluhovat zákazníky v České republice a na Slovensku. Růst trhu s pohony na střídavý proud je způsoben zvyšujícími se cenami energií, zvýšenou automatizací a snižujícími se cenami elektroniky. Zejména vysoká cena energií podporuje investice do pohonů na střídavý proud, které přinášejí značné úspory energie. Nejkratší období návratnosti investic do pohonů na střídavý proud může být mnohem kratší než jeden rok. Za tyto pohony neexistuje náhrada.
 

O společnosti Vacon

Společnost Vacon byla založena v roce 1993 za účelem globálního vývoje a výroby pohonů na střídavý proud. Pro Vacon je otázkou cti nabídnout zákazníkům výkonné, spolehlivé a snadno použitelné prostředky na zlepšení kontroly procesů a úspory energie a nákladů. Řešení Vacon představují čistou techniku. Mohou být použita pro řízení rychlosti elektrických motorů v průmyslu a komunálním inženýrství, pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Vacon nabízí pohony na střídavý proud ve výkonnostním rozsahu 0,25 kW až 5 MW (obr. 3). V roce 2007 činily celkové příjmy společnosti 232,2 milionu eur.
 
Další informace na: http://www.vacon.com
 
Obr. 1. Slavnostní přestřižení pásky při otvírání nové kanceláře v Praze (H. Hiltunen vpředu, H. Kyröläinen uprostřed, V. Laisi vzadu)
Obr. 2. U řečnického pultu R. Patzelt, generální ředitel Vacon s. r. o.
Obr. 3. Široký výkonový rozsah výrobků Vacon