časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vačkové spínače T a vypínače P

|

číslo 7/2006

Vačkové spínače T a vypínače P

Ing. Jindřich Bulva, Moeller Elektrotechnika, s. r. o.

Vačkové spínače a vypínače od firmy Moeller jsou nyní nabízeny za velice atraktivní ceny. Výrobky s výbornými technickými vlastnostmi, jako je např. mechanická životnost, a přitažlivým designem jsou použitelné jako hlavní vypínače, vypínače pro údržbu a opravy, přepínače, přístrojové spínače apod. Jestliže si zájemce nevybere v katalogu přístrojů spínač s požadovanou funkcí, společnost Moeller je připravena jím požadovaný spínač vyrobit do 48 hodin na zakázku.

Obr. 1.

V nabídce společnosti Moeller jsou vačkové spínače v následujících provedeních:

  • povrchová montáž ve skříňce,
  • povrchová montáž hlavního vypínače ve skříňce,
  • montáž do panelu,
  • montáž hlavního vypínače do panelu,
  • montáž do panelu s centrálním upevněním do otvoru 22,3 mm,
  • zadní montáž na lištu DIN,
  • zadní montáž hlavního vypínače na lištu DIN,
  • zadní montáž do rozváděče.

Vačkové spínače jsou vyráběny pro velký rozsah proudového zatížení. Lze jimi vypínat prvky řídicích obvodů od 10 A až po hlavní proudové dráhy do 315 A. Kromě standardních konfigurací, jako jsou hlavní vypínače, vypínače zapnuto/vypnuto, bezpečnostní spínače, přepínače s nulovou polohou, reverzační přepínače a stupňové přepínače, lze rovněž realizovat obvody podle požadavků zákazníka. Typ přístroje sestrojený na základě údajů z vyplněného objednávkového formuláře obdrží zákazník do týdne.

Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 1. Hlavní vypínač ve funkci nouzového vypnutí pro montáž do panelu
Obr. 2. Vypínač ve funkci nouzového vypnutí v provedení pro povrchovou montáž
Obr. 3. Vypínač zapnuto/vypnuto v provedení pro povrchovou montáž
Obr. 4. Ruční ovládací prvek vypínače působí přímo na kontakty

Obsáhlý sortiment příslušenství rozšiřuje možnosti použití spínačů v různých aplikacích. Vačkové spínače T a vypínače P jsou schváleny podle směrnice ATEX 94/9 EC pro prostory EX 22. To umožňuje jejich použití v prostorách s nebezpečím výbuchu prachu.

Miniaturní vačkové spínače TM

Miniaturní vačkové spínače se od klasických spínačů odlišují menší velikostí, snadnou manipulací a montážními možnostmi. K dispozici je výběr z mnoha konstrukčních typů. Jmenovitý výkon spínačů TM podle AC-23A je 3 kW při napětí 400/415 V a frekvenci 50 až 60 Hz. Jmenovitý trvalý proud Iu je 10 A. Miniaturní vačkový spínač TM se používá převážně jako vypínač zapnuto/vypnuto, přepínač, stupňový přepínač, ovládací spínač, kódovací spínač a vypínač řídicích obvodů.

Obr. 4.

Vačkové spínače T

Vačkové spínače T (obr. 1, obr. 2) představují velice flexibilní, kompaktní a robustní modulární systém a jsou k dispozici v typových velikostech T0, T3, T5B, T5, T6 a T8 podle jmenovitého výkonu v rozmezí od 6,5 do 132 kW, ve třídě AC-23A při napětí 400/415 V a frekvenci 50 až 60 Hz. Jmenovitý trvalý proud It se pohybuje mezi 20 a 315 A. Vačkové spínače T nacházejí široké spektrum použití, např. jako hlavní vypínače, reverzační přepínače, přepínače hvězda-trojúhelník, přístrojové přepínače atd. K dispozici jsou také zapojení vytvořené podle přání zákazníka.

Vypínače P

Kromě vačkových vypínačů typu T nabízí firma Moeller rovněž vypínače typu P (obr. 3, obr. 4), které jsou k dispozici v typových velikostech P1 až do 32 A, P3 až do 100 A a P5 až do 315 A. Ruční ovládací prvek těchto vypínačů působí přímo na kontakty, které jsou nuceně rozpínané. Kromě jejich použití jako vypínačů s funkcí nebo bez funkce nouzového vypnutí lze vačkové vypínače P použít jako vypínače zapnuto/vypnuto, vypínače pro údržbu a opravy nebo jako bezpečností spínače.

Obr. 5.

Vačkové spínače T a vypínače P se schválením ATEX

Společnost Moeller nyní v souladu s pravidly výrobce nabízí vačkové spínače T od 32 do 100 A a vypínače P od 25 do 100 A též podle směrnice ATEX (Atmospheres Explosibles – výbušná prostředí) 94/9 EC (povinná od 06/2003). Spínače jsou schváleny pro přístrojovou skupinu II (vyjma hornictví je lze použít všude) a pro kategorii 3. Přístroje jsou označeny EX II3D IP5X T90 °C. V souladu se směrnicí ATEX 1999/92/EC (povinná od 06/2006) je možné použít všechny schválené vačkové spínače a vypínače s číslem zkoušky BVS 04 E 106 X v prašném prostředí, zóna 22, kategorie 3.

Vačkové spínače a vypínače ve skříňkách pro povrchovou montáž se schválením ATEX jsou vhodné do prašného prostředí s nebezpečím výbuchu, jako např. v mlýnech, brusírnách kovů, dřevozpracujících dílnách, v cementárnách, v potravinářském průmyslu, v obilních silech, v zemědělství, ve farmaceutickém průmyslu atd.

Uzamykatelné vypínače

Zabezpečení vačkových spínačů typových velikostí T0 a T3 a vypínačů P1 lze zvýšit pomocí zámkových systémů, které jsou k dispozici ve třech verzích (obr. 5, obr. 6).

Obr. 6.

Obr. 5. Uzamykatelný vypínač zpanuto/vypnuto
Obr. 6. Zabezpečení vačkových spínačů lze zvýšit pomocí zámkových systémů

Standardní nabídka typů:

  • ovládání klíčem S-T0 – klíč nahrazuje ovládací páku,
  • zamykání pomocí cylindrické vložky SVA,
  • zamykání pomocí visacího zámku SVC.

Všechny verze umožňují uzamčení určitých rozsahů přepínačů, které mohou být stanoveny libovolně. Spínače či vypínače v provedení s uzamknutím pomocí cylindrické vložky, popř. v provedení ovládané klíčem, jsou vhodné i pro systém univerzálního klíče s bezpečnostním certifikátem.

Sortiment vypínačů viz též druhá strana obálky tohoto čísla.

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406, 193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
http://www.moeller.cz