časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V září do Brna na MSV

|

číslo 6/2006

V září do Brna na MSV

Ve dnech 18. až 22. září 2006 se uskuteční nejen 48. mezinárodní strojírenský veletrh – MSV, ale i jubilejní 5. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů – IMT.

Hlavní téma – Automatizace

Jedním z hlavních magnetů MSV je tomto roce čtvrtý specializovaný projekt Automatizace. Odborníky z oborů elektronika, automatizace a měřicí technika bude jistě zajímat, že v tomto v oborovém celku je zájem vystavovatelů tak velký, že jejich počtu ve srovnání s loňským rokem bylo dosaženo již se čtyřměsíčním předstihem. Důvodem je právě bienální projekt Automatizace, který vždy v sudých letech zaměřuje pozornost vystavovatelů i návštěvníků na aktuální trendy v měřicí, řídicí, automatizační a regulační technice.

Obr. 1.

Mezi přihlášenými firmami je patnáct procent nových, které se brněnského MSV zatím neúčastnily – nejvíce z České republiky, ale také z Tchaj-wanu, Německa, Velké Británie – a vůbec poprvé z Kanady a ze Španělska. Nejpočetnější zahraniční účast v tomto oborovém celku patří Německu, Rakousku a Slovensku.

Právě slovenské firmy budou mít na letošním 48. veletrhu velmi silné zastoupení. Přihlášeno je již 57 slovenských přímých vystavovatelů, kteří obsadí plochu 2 100 m2. Kromě tradičních účastníků, jakými jsou US Steel Košice či IMET, se přihlásili i noví vystavovatelé, mimo jiné společnosti ALUMA ČS, BELT A&T – Slovakia, Sapa Profily, SK-Pružiny nebo VALOR. Přitom již v roce 2005 byl MSV z hlediska počtu slovenských vystavovatelů mimořádně úspěšný, své výrobky či služby v Brně prezentovalo 99 slovenských společností. Podle předběžného zájmu pořadatelé soudí, že letošní účast by mohla být ještě větší.

IMT na rekordní ploše

Nejvíce slovenských vystavovatelů se představí v oboru materiály a komponenty pro strojírenství a na Mezinárodním veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT. Právě tyto obory jsou i v popředí celkového zájmu. Vystavovatelé na letošním IMT již nyní objednali plochu, která o 500 m2 přesahuje skutečnost posledního ročníku. Od roku 1998, kdy se tento bienální veletrh spolu s MSV konal poprvé, je každý ročník rozsáhlejší, a ani letošní – zdá se – nebude výjimkou. Na IMT 2006 se hlásí pět desítek nových firem, mezi nimi většina zahraničních. Zúčastní se všichni významní výrobci obráběcích a tvářecích strojů z České republiky, nárůst je také ze Slovenska a zejména ze Španělska. Vůbec poprvé se na IMT přihlásily firmy z Dánska a Indie. Posledního veletrhu IMT 2004 se zúčastnilo 489 vystavujících firem z 25 zemí a podíl zahraničních vystavovatelů se zvýšil na rekordních 46,2 %. Spolupořadatelem IMT je Svaz výrobců a dodavatelů strojírenské techniky, který sdružuje podniky z České republiky i ze Slovenska.

Obr. 2.

Veletržní soutěž programátorů

V současné době již odstartovala příprava doprovodného programu, který se zčásti bude konat ještě před veletrhem. Platí to zejména pro soutěž Nejlepší programátor strojů CNC 2006, která naváže na úspěšný loňský první ročník. Soutěž, jejímž cílem je propagace profese programátora strojů CNC (Computer Numeric Control – číslicové řízení počítačem), pořádá redakce Technického týdeníku a společnost Veletrhy Brno ve spolupráci s významnými výrobci obráběcích strojů a řídicích systémů. Zúčastnit se mohou jak profesionálové a studenti, tak začátečníci, kteří mají jen dílčí nebo žádné zkušenosti s programováním NC (Numerical Control – proces řízení strojírenských výrobních pochodů pomocí počítačového systému) nebo s technologickým softwarem CAD/CAM, ale přesto mají chuť se něco nového naučit. Výsledky soutěže budou vyhlášeny při předávání Zlatých medailí MSV 2006.

Přihlášky i další informace o veletrzích MSV, IMT a projektu Automatizace 2006 jsou zájemcům k dispozici na www.bvv.cz/msv