časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V nemocnici budoucnosti roboty roztřídí až 3 000 vzorků krve denně

KUKA |

Pro dánskou nemocnici Aalborg University Hospital vyvinuli v LT Automation and Intellignet Systems robotický systém s přepravními boxy pro automatickou kontrolu a třídění krevních vzorků. Nový proces snižuje pracovní zátěž zaměstnanců a optimalizuje pracovní postupy.

Každý den je do laboratoře v Aalborg University Hospital dopraveno až 3 000 krevních vzorků, které je třeba předtřídit podle toho, jaký test je požadován. Jde o monotónní práci, která ale současně vyžaduje velkou péči. Aby mohli být laboratorní technici zbaveni této práce, dalo si vedení nemocnice za cíl proces třídění krevních vzorků zautomatizovat. Dvě místní společnosti se podílely na dosažení zadání: LT Automation A/S navrhla a implementovala robotické řešení a softwarová firma Intelligent Systems A/S vyvinula software, který monitoruje teplotu krevních vzorků během transportu.

Předchozí manuální postup byl následující: zaměstnanci laboratoře otevřeli přepravní boxy při příjezdu, vyjmuli krevní vzorky a roztřídili je pro další klinický rozbor. Vznikl plán tento proces zautomatizovat a snížit zátěž pracovníků a zároveň zdokonalit monitorování kvality a teploty krevních vzorků.

Pro optimalizaci pracovních postupů vyvinuli LT Automation a Intellignet Systems jak robotické řešení, tak i inovativní přepravní box. Do třídicího systému byly instalovány roboty KUKA KR AGILUS. Šlo o řady KR3 a KR10. Roboty jsou ovládány přes kontrolní systém mxAutomation. Pásový dopravník předává přepravní boxy robotům, odděleným stěnou z plexiskla. Zvláštním prvkem inteligentního přepravního boxu je integrovaný datalogger RFID, který nejen sleduje cestu každého boxu, ale současně ukládá údaje o teplotě v každém z nich v jakémkoli čase. Klíčovým faktorem kvality krevních vzorků je totiž jejich teplota 21 °C ±1 °C.

Než se krevní vzorky dostanou do nemocnice, cestují dlouhé vzdálenosti. Jsou odebírány v ordinacích praktických lékařů v širokém okolí nemocnice. Lékaři umístí vzorky ve skleněných zkumavkách svisle do průhledných boxů, které jsou uloženy do přepravní skříně zajišťující optimální teplotu. V době odvozu jsou boxy oskenovány pro jejich nepřetržité sledování. Kurýr dopraví krevní vzorky do nemocnice, kde jsou při převzetí znovu oskenovány a zaregistrovány. Technik v laboratoři umístí přepravní boxy na vstupní dopravník robotického systému. Skener přečte data, a pokud zaznamená odchylku teploty uvnitř boxu kdykoli během cesty od zadané teploty, oznámí to okamžitě robotu. Robot přesměruje zasažený box ze systému na pracoviště laboratorního technika. Ten zkontroluje data uložená v protokolu a rozhodne, zda mohou být krevní vzorky v boxu použity. Pokud datalogger neoznačí žádné odchylky teploty, otevře první robot box, vyloží krevní vzorky a připraví je pro třídění. Potom zavře víko a přemístí box tak, aby mohl být opět použit pro transport. Mezitím roztřídí druhý robot připravené skleněné zkumavky podle barvy jejich uzávěru, které určí pomocí skeneru. Výstupem systému jsou předtříděné vzorky a laboratorní technici mohou začít s krevními testy. V průměru potřebuje systém 1,5 minuty na jeden box, což je čtyřicet boxů za hodinu.

Nový systém byl poprvé testován v březnu 2019 a v srpnu šel do plného provozu. Pracovní prostředí a postupy se zlepšily. Laboratorní technici mají více času na rozbory krevních vzorků a mohou strávit více času s pacienty. Kromě toho se díky automatickému procesu třídění a soustavné regulaci teploty v transportním boxu redukoval možný zdroj chyb.

[Tiskové materiály KUKA.]