časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V květnu zemřel Yvo Deýl

|

číslo 8/2006

V květnu zemřel Yvo Deýl

Redakce Elektro s mírným zpožděním obdržela zprávu, že 26. května 2006 náhle zemřel čestný prezident ESČ pan Ing. Yvo Deýl.

Pan Ing. Yvo Deýl se narodil 19. března 1921 shodou okolností v Paříži (otec, důstojník československé armády, tam byl vyslán na studia na elektrotechnické škole École supérieure d’électricité) a jeho mateřským jazykem byla francouzština. Po návratu do Československa navštěvoval české školy, a tak již od dětství ovládal dva jazyky.

Obr. 1.

Po absolvování Strojní a elektrotechnické fakulty ČVUT v roce 1948 nastoupil do Elektrotechnického svazu československého jako samostatný referent pro technickou normalizaci, kde s výhodou uplatnil své jazykové znalosti v rámci zapojení ESČ v oblasti mezinárodní elektrotechnické normalizace. Vývoj po převzetí moci komunistickou stranou v únoru 1948 však směřoval k tomu, aby mezinárodní kontakty se svobodným demokratickým světem byly zredukovány na minimum. Ing. Deýl byl jako zaměstnanec ESČ svědkem marného zápasu o udržení této profesní organizace.

Po zrušení ESČ v roce 1951 byl Ing. Deýl převeden do Úřadu pro normalizaci, kde se v rámci možností věnoval rozvíjení elektrotechnické normalizace na poli jak národním, tak mezinárodním, zvlášť v rámci Mezinárodní elektrotechnické komise, kde se v roce 1954 stal sekretářem technické komise IEC/TC21A – Akumulátory. Tuto funkci zastával až do roku 1985, přičemž od roku 1967 působil v oblasti technické normalizace v rámci celého koncernu TESLA, a v roce 1973 přešel do Elektrotechnického zkušebního ústavu, kde kromě vykonávání normalizační činnosti působil i v oboru VTEI. Považoval vždy za svou povinnost propagovat elektrotechniku, především elektrotechnickou normalizaci, v odborném tisku. Spolupracoval se Státním nakladatelstvím technické literatury a redakcemi odborných časopisů.

V roce 1990 Ing. Deýl vstoupil do Českého elektrotechnického svazu, jehož čestným členem byl zanedlouho jmenován. Zaujat myšlenkou možnosti obnovení tradice ESČ se aktivně zapojil do svazové práce jako poradce prezidenta. V průběhu roku 1995 se jako pamětník původního ESČ významně podílel i na aktualizaci svazových stanov, spočívající mj. i v jednoznačném dořešení kontinuity ESČ a v přijetí změny názvu z ČES na ESČ – Elektrotechnický svaz český. V roce 1998 byl jmenován čestným prezidentem ESČ. Mnoho let aktivně působil v Radě pro technickou normalizaci při Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a v technické normalizační komisi TNK 22 Elektrotechnické předpisy.

Při příležitosti 80. výročí české technické normalizace v roce 2002 udělil Český normalizační institut Ing. Deýlovi čestné uznání Vladimíra Lista za celoživotní výrazné působení v oblasti české i mezinárodní elektrotechnické normalizace.

Odchod Ing. Yvo Deýla není ztrátou jen pro ESČ a elektrotechnickou veřejnost, je to nenahraditelná ztráta pro všechny členy jeho rodiny a pro mnoho přátel a spolupracovníků, kteří si ho vážili jako vynikajícího odborníka, člověka skromného, přísného k sobě a shovívavého a laskavého k druhým, vždy ochotného pomoci dobré věci.

Čest jeho památce.

Za prezidiální radu ESČ:
Jiří Fiala, prezident ESČ,
Jaroslav Ďoubalík, výkonný tajemník