časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V České republice vznikl unikátní blockchainový systém!

Elektrotechnická asociace České republiky | www.electroindustry.cz

Blockchain je speciální druh distribuované decentralizované databáze uložené v síti organizačně rovnocenných zařízení počítačové techniky nazývaných uzly (nody). Databáze uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnější strany, tak ze strany samotných uzlů sítě. Každý záznam obsahuje jedinečný a nezaměnitelný „otisk“ dokumentu – tzv. hash [čti heš], v podstatě znakový kód vygenerovaný zvlášť pro každou verzi dokumentu (souboru). Uložením hashe si uživatel blockchainu zajistí potvrzení originality zdrojového dokumentu v případě sporu. Sebelépe a nenápadně upravený dokument se prozradí tím, že hash z něj vygenerovaný není totožný s hashem původního dokumentu.

ElA blockchain je světově unikátní blockchainový projekt, který společně buduje komunita soukromých firem a státních institucí pro své potřeby jako důvěryhodnou platformu pro průmysl a obchod i jako veřejnou autoritu pro registraci digitálního vlastnictví.

Tvůrce projektu těší, že kromě firem projevily zájem o vstup do projektu také instituce státní správy. Svůj node si již zřídilo např. ministerstvo průmyslu a obchodu. Také Svaz průmyslu a dopravy instaloval svůj node, dokonce v první desítce účastníků. Je to pro ně signál, že odborná veřejnost pokládá blockchain za důležitou technologii spojenou s digitální budoucností průmyslu a služeb v České republice.

V lednu 2020 měla síť ElA blockchainu již přes dvacet nodů, což ji mimochodem řadí k největším komerčním blockchainovým sítím na světě (nepočítá-li se síť kryptoměn). ElA blockchain je vybaven efektivním monitoringem, billingem, připravuje se aktivní obrana proti kyberútokům.

ElA blockchain je tedy již kompletně připraven poskytnout prostor pro aplikace dalším zájemcům. Zajímavým způsobem využití je veřejné ověřování certifkátů nebo diplomů. Na tomto základě lze vybudovat podobný systém pro logistiku, jako má společnost Maersk; lze sledovat cestu výrobku distribučním řetězcem a zabránit tak prodeji falzifikátů. Blockchain lze také využít pro bezpečnou komunikaci mezi stroji. ElA blockchain má obrovské možnosti a záleží jen na uživateli, kterou z nich zvolí pro svou potřebu.

Celý projekt rozvíjí a spravuje společnost ELA Blockchain Services, a. s. Byla založena v červnu 2019 Elektrotechnickou asociací České republiky a je v jejím plném vlastnictví. Ve spolupráci s IBM a Elektrotechnickou fakultou ČVUT vybudovala společnost ElA blockchain první průmyslový blockchain v České republice a nyní je připravena spolupracovat se zájemci o jeho využití. Poskytne jim potřebné informace, podporu i prostředí pro vývoj uživatelské aplikace. Má k dispozici tzv. sandbox, testovací blockchain o jednom nodu, na kterém lze s vývojem začít. K dalšímu vývoji propůjčí i neveřejnou testovací blockchainovou síť.

Pro start-upy a malé podnikatele se takto nabízí jednoduchá a levná cesta, jak začít s poskytováním blockchainových služeb v malém s využitím kanálu Blockchain Notarius® a po rozšíření podniku přejít na vlastní blockchainový kanál a vlastní aplikaci.

Společnost ELA Blockchain Services, a. s. vyvinula i malý a levný node (v ceně do 100 eur) určený pro vestavbu přímo do výrobních strojů, robotů a jiných zařízení průmyslové automatizace. Je založen na mikropočítači Raspberry 4 B a umožňuje potvrzovat validitu dat a komunikace mezi stroji v době, kdy je výroba stále více organizována a optimalizována bez zásahu člověka.

Služba blockchain je budoucností průmyslu a služeb. Představitelé Elektrotechnické asociace České republiky a společnosti ELA Blockchain Services, a. s., jsou hrdí na to, že se podařilo nabídnout tuto technologii členům Elektrotechnické asociace i dalším zájemcům. Pro firmy je zajímavé využít tuto nabídku a nenechat si ujít příležitost být mezi prvními, kteří blockchain využívají. Brzy to bude obrovská konkurenční výhoda.

Další informace zájemci naleznou na webu www.elachain.cz


Další informace:

Blockchain je nezničitelná a nezfalšovatelná databáze hashů.
Databáze je uložena v mnoha identických kopiích na mnoha počítačích. Do blockchainu se zapisují pouze hashe, nejsou zapsána žádná čitelná data, nic, co by bylo možné ukrást nebo zneužít, stejně jako z databáze otisků prstů nelze rozeznat vzhled či barvu vlasů člověka. V blockchainu neexistuje příkaz smazání hashe.

ElA blockchain je dobrovolné sdružení majitelů nodů.
Seznam nodů a jejich majitelů je veřejný, majiteli jsou důvěryhodné právnické osoby. ElA blockchain má vlastní kanál Blockchain Notarius. Je to důvěryhodná autorita garantovaná ElA blockchainem.

Již nyní lze registrovat dokumenty a získat tak důkaz o jejich existenci v daném čase.
ElA blockchain je platforma pro další byznys. Jsou připravené aplikace pro využití v různých odvětvích, uživatelé mohou budovat své vlastní aplikace pro byznys na stabilní a důvěrné platformě ElA blockchain.