časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

V Brně se sešla průmyslová špička

|

číslo 10/2006

V Brně se sešla průmyslová špička

Ve dnech 18. až 22. září 2006 patřilo brněnské výstaviště 48. mezinárodnímu strojírenskému veletrhu (MSV) a 5. mezinárodnímu veletrhu obráběcích a tvářecích strojů (IMT). Celkem 2 100 vystavovatelů ze 32 zemí obsadilo přes 67 000 m2 výstavní plochy. Ze zahraničí přijelo 750 firem, tj. 36 % všech účastníků. Jejich podíl byl ve skutečnosti ještě vyšší, protože mnoho zahraničních firem z minulých ročníků letos vystavovala pod jménem svého českého zástupce nebo distributora.

Desítky zahraničních účastníků se na brněnském veletrhu představily vůbec poprvé. Nové firmy přijely především z Německa, Itálie, Slovenska a Rakouska. Konstantně rostoucí zájem je také ze vzdálených teritorií jako Čína, Indie, Japonsko, Taiwan nebo Kanada.

Obr. 1.

Mezinárodní strojírenský veletrh byl slavnostně zahájen prezidentem České republiky Václavem Klausem (krátký výtah z jeho zahajovacího projevu naleznete na straně 17.), který v rámci své plánované jednodenní cesty do Brna navštívil také výstaviště. Součástí jeho návštěvy byla rovněž prohlídka veletrhu. Zavítal do stánků předních českých i zahraničních firem, tradičních vystavovatelů Mezinárodního strojírenského veletrhu.

Mezi oborovými skupinami měla dominantní postavení obráběcí a tvářecí technika prezentovaná na veletrhu IMT. Jubilejní, pátý ročník byl největší v jeho dosavadní historii, a to jak počtem vystavovatelů, tak rozsahem pronajaté plochy. Přihlásilo se 500 firem z 21 zemí, které obsadily plochu 18 000 m2. Protože účast českých výrobců a dodavatelů byla již v minulosti téměř stoprocentní, je rozšíření veletrhu výsledkem rostoucího zájmu zahraničních vystavovatelů, jejichž podíl vzrostl již na 49 %.

Součástí letošního ročníku byl 4. specializovaný projekt Automatizace – měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika. Jeho cílem bylo zdůraznit rostoucí důležitost automatizace ve zdokonalování technologických procesů a zvyšování konkurenceschopnosti, stejně jako zviditelnit výstavní prezentaci firem nabízejících automatizační řešení. Z různých oborových celků veletrhů MSV i IMT se k letošnímu projektu Automatizace přihlásilo 550 vystavovatelů ze sedmnácti zemí. Nepočetnější zastoupení mají Německo, Slovensko a Rakousko.

(lm)