časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Užitečné drobnosti od firmy Wöhner

|

Ing. Zdeněk Hašek, GHV Trading
 
Již několikrát byli čtenáři tohoto časopisu informováni o výrobním programu firmy Wöhner, který se opírá především o sběrnicové systémy pro distribuční a průmyslové rozváděče. Kromě této řady systémových výrobků nabízí firma Wöhner i mnoho dalších produktů, které však díky velké variabilitě mohou najít uplatnění téměř v každém průmyslovém odvětví. Mezi zmíněné „drobnosti“ patří mj. svorkovnice, o kterých poněkud podrobněji pojednává tento příspěvek.
 
Především je třeba se zmínit o rozbočovacích svorkovnicích pro hlavní vedení, které firma Wöhner vyrábí ve třech produktových řadách:
  • svorkovnice pro jmenovité napětí 500 V a přívodní vodiče o průřezu 6 až 25 mm2,
  • svorkovnice pro jmenovité napětí 500 V a přívodní vodiče do průřezu 6 až 35 mm2,
  • svorkovnice pro jmenovité napětí 690 V a přívodní vodiče do průřezu 1,5 až 25 mm2.
 
Všechny tyto řady jsou určeny pro vodorovnou nebo svislou montáž na lištu DIN a splňují požadavky normy DIN VDE 0603-2:1998-03. Materiálem nosného pouzdra je nehořlavý plast (samozhášitelnost UL 94) s teplotní stabilitou do 125 °C. Plast neobsahuje chlor ani brom. Vodivé části svorkovnice jsou vyrobeny z mosazi a jsou galvanicky pochromovány. Připojení všech přívodních i výstupních vodičů je pro zvýšení spolehlivosti zajištěno dvěma šrouby.
 
Rozbočovací svorkovnice pro jmenovité napětí 500 V a přívodní vodiče do průřezu 25 mm2 se vyrábějí jednopólové, dvoupólové, čtyřpólové a pětipólové. Jednotlivé typy mají jeden, dva, čtyři, šest nebo dvanáct výstupních svorek (na jeden pól) a dovolují připojit vodiče do průřezu 16 mm2.
 
Další typová řada svorkovnic umožňuje připojit vodiče až do průřezu 35 mm2. Jedenáct typů této řady představuje kombinace jedno-, dvou-, čtyř- nebo pětipólových variant se dvěma, čtyřmi nebo šesti výstupními svorkami na jeden pól.
 
Poslední řada rozbočovacích svorkovnic umožňuje použití především v elektrických systémech se jmenovitým napětím do 690 V a k připojení vodičů s malými průřezy od 1,5 mm2. Kompaktní provedení svorkovnic zaručuje větší elektrickou bezpečnost. Šest představitelů této řady zahrnuje tří-, čtyř- a pětipólové svorkovnice, z nichž některé mají barevně označený pól N a PE.
 
Samostatnou skupinou spojovacích prvků jsou svorkovnice PE/N, které se uplatní v průmyslových aplikacích, v měřicích a regulačních systémech i v rozvodných zařízeních.
 
Neizolované svorkovnice PE/N se vyrábějí ve dvou konstrukčních řadách. Obě tyto řady jsou určeny pro jmenovité zatížení do 63 A. Jejich upevňovací mechanismus zaručuje ochranu proti samovolnému uvolnění.
 
První typová řada má všechna připojovací místa stejná a nerozlišuje vstupní a výstupní připojení. Připojit lze vodiče do průřezu 10 mm2. Na objednávku se dodávají svorkovnice s osmi, dvanácti, šestnácti nebo čtyřiadvaceti připojovacími body nebo svorkovnice délky až 1 m se 151 připojovacími body.
 
Druhá typová řada umožňuje připojit jednou nebo více třmenovými svorkami přívodní (vstupní) vodiče do průřezu 25 mm2. Výstupní vodiče lze do průřezu 10 mm2 připojovat šrouby. Standardně jsou dodávány svorkovnice PE/N s jedním až pěti přípoji vstupních vodičů a se šesti až třiceti šesti přípoji výstupních vodičů. Podle potřeby lze na přání dodat svorkovnice délky až 1 m s devadesáti šesti výstupními přípoji.
 
Všechny již zmíněné svorkovnice PE/N lze připojit šrouby na podložku nebo zvláštní pružinou (příslušenství) také na lištu DIN. Jako příslušenství se rovněž dodávají plastové držáky, které zaručují dokonalou izolaci svorkovnice od podložky. Jako užitečné příslušenství lze doporučit i štítky pro popis jednotlivých připojovacích bodů.
 
V nabídce GHV Trading lze najít i svorkovnici PE/N integrovanou na izolační podložce. K dodání jsou svorkovnice se sedmi připojovacími body. Zákazník si může podle způsobu použití zvolit modrou nebo zelenožlutou izolační podložku.
 
Přestože uvedené výrobky firmy Wöhner nepředstavují žádná převratná řešení a inovace, většina lidí jistě potvrdí, že úspěch složitých řešení často závisí na užitečných drobnostech.
 
Další informace o zde popsaných produktech firmy Wöhner, ale i o dalších výrobcích mohou zájemci získat přímo u odborných pracovníků firmy GHV Trading na adrese: http://www.ghvtrading.cz
 
Obr. 1. Rozbočovací svorkovnice pro jmenovité napětí 500 V
Obr. 2. Kompaktní rozbočovací svorkovnice pro jmenovité napětí 690 V
Obr. 3. Svorkovnice PE/N s nerozlišeným vstupem a výstupem
Obr. 4. Svorkovnice PE/N s rozlišeným vstupem a výstupem
Obr. 5. Izolační držák pro svorkovnice PE/N
Obr. 6. Svorkovnice PE/N s integrovanou izolační podložkou