časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Uvedení špatného druhu kabelu ve schématu

|

Vážená redakce Elektro,
chtěl bych upozornit na určitou nesrovnalost v minulé části seriálu Základní zapojení instalačních obvodů (18. část) rubriky Repetitorium (Elektro 7/2009) na straně 62.
 
Na této stránce je uvedeno obr. 2. – montážní schéma zapojení elektroinstalace, které se zabývá jednoduchým zapojením obyčejného jednopólového vypínače pro světlo. Zde je druh kabelu vedoucí z rozbočovací krabice k vypínači označen jako CYKY-O 2× 1,5. Ale pozor! – to je špatně: kabel CYKY-O 2× 1,5 má jednu žílu černou (ev. hnědou) a druhou modrou – a modrá barva není určena pro fázový vodič!
 
Podle nového, ca tři roky starého, značení kabelů totiž neexistuje kabel vhodný pro odbočku z krabice k vypínači, možná se už ani nevyrábí*)!
 
Pro tento dvojžilový kabel (přerušení fáze) se dříve (podle starého značení) používal správný kabel CYKY 2A × 1,5, tj. barva žil černá + hnědá (nikoliv modrá!). Takový kabel podle nového značení však již neexistuje. V Evropské unii, odkud jsme toto nové značení kabelů převzali, asi nepoužívají vypínače(?)!
 
Ale vrátím se k našemu zapojení: nutným, ale špatným řešením je modrý vodič z kabelu CYKY-O 2× 1,5 přeznačit na jinou barvu anebo druhé, snad méně špatné řešení, je použít třížilový kabel CYKY-O 3× 1,5 kde je však zbytečně jedna žíla navíc.
 
S pozdravem
Jaroslav Šimánek
PIRS sdružení, Projekce elektro
 
Tab. Nové barevné značení kabelů podle HD 308 S2, ČSN 33 0166 platné od 1. 4. 2006
Nové barevné značení kabelů podle HD 308 S2, ČSN 33 0166 platné od 1. 4. 2006
 

*) Pozn. redakce: Skutečně se již nevyrábí (viz tabulka) – staré značení CYKY 2A je nahrazeno CYKY-O 2× a je nutno žílu přeznačit