časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Úspory energie v oblasti tlakového vzduchu

|

Ing. Martin Dostalík, Sonotec, s. r. o.
 

Úvod

 
Tlakový vzduch je pro své bezkonkurenční vlastnosti ve velké míře používán v průmyslu. Dá se říci, že bez tlakového vzduchu není současná úroveň produktivity výroby myslitelná a pro některé aplikace a výrobky je tlakový vzduch zcela nenahraditelný. Přesto, nebo možná právě proto, je přehlížena skutečnost, že tlakový vzduch je jednou z nejdražších energií používaných v průmyslu.
 

Nesystémový přístup

 
Tuto skutečnost podporuje zjištění, že správa tlakového vzduchu od výroby po spotřebu není v kompetenci a zodpovědnosti jednoho oddělení, ale hned několika (energetika × údržba × správa budov …). Správa tlakového vzduchu je pak často vnímána zúženě jen jako fáze jeho výroby, tj. zajištění dostatečného množství vzduchu požadované kvality. Přitom se zapomíná, že jde o systémové médium, kde změna v jedné části systému má vliv na celek. Realitou je pak nedostatečná znalost skutečné spotřeby jednotlivých spotřebičů, používání nekvalitních těsnění a spojek s velkou tlakovou ztrátou, nevhodné průměry potrubí, úniky netěsnostmi atd. V důsledku vede toto ke ztrátám energie 25 až 45 %! Podle nezávislých studií lze konstatovat, že každý třetí kompresor běží zbytečně (pouze pokrývá ztráty a nic neprodukuje).
 

Snímače Sonoair

 
Pro získání komplexního přehledu o soustavě tlakovém vzduchu a jeho vnímání jako systémového média je třeba používat vhodný nástroj. Proto firma Sonotec, s. r. o., přišla na trh se snímači řady Sonoair-MIP.
 
Sonoair-MIP je univerzální snímač se zásuvnou sondou pro měření okamžitého průtoku, celkové spotřeby, tlaku a teploty tlakového vzduchu. Konstrukce snímače se zásuvnou sondou umožňuje jeho snadné použití pro libovolné potrubí v rozsahu DN25 až DN600, jakož i jeho snadnou montáž a demontáž za provozu a pod tlakem. Snímač má integrovanou paměť pro 500 000 vzorků, což umožňuje měření po delší dobu (např. den, víkend, týden apod.) a následné přenesení těchto údajů do počítače k další analýze (např. k zjištění celkového množství unikajícího vzduchu). Snímač Sonoair-MIP je možné snadno zapojit do používaných měřicích a monitorovacích systémů. Je vybaven jak standardním analogovým výstupem 4 až 20 mA, tak i datovým komunikačním rozhraním Modbus RS-485.
 
Díky zvolenému kalorimetrickému principu měření průtoku se na výstupu snímače automaticky objevují normalizované jednotky (normokubíky nebo normolitry), tj. hodnota je kompenzována na vliv změn tlaku a teploty. Současně snímač nepoužívá žádné pohyblivé součástky, má velkou odolnost proti tlakovým rázům a široký měřicí rozsah. Z těchto důvodů je zvláště vhodný pro průmyslové použití.
 

Závěr

 
Jen kvalitní měření parametrů tlakového vzduchu umožní:
  • efektivně řídit provoz kompresorů,
  • definovat množství unikajícího vzduchu,
  • optimalizovat pneumatickou soustavu,
  • dosáhnout výrazných úspor.
Snímač Sonoair představuje nejjednodušší cestu k dosažení významných úspor provozních nákladů v soustavách tlakového vzduchu.
 
Další informace mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti: http://www.sonotec.cz
 
Obr. 1. Snímač Sonoair-MIP
Obr. 2. Zásuvná sonda
 
Tab. 1. Roční náklady způsobené netěsnostmi
Tab. 2. Roční ztráty způsobené nevhodnou dimenzí potrubí