časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Úspěch Solarflexu v solárním desetiboji

|

Tým Technické univerzity v Darmstadtu (TUD), který v soutěži Solar Decathlon (solární desetiboj) nastoupil za Německo, měl v americkém hlavním městě v říjnu 2009 mnoho důvodů k radování: podruhé za sebou se mu podařilo vyhrát proslulou soutěž v architektuře a energetice. Solar Decathlon je mezinárodní soutěž, vypsaná americkým ministerstvem energetiky, ve které každé dva roky proti sobě nastoupí dvacet týmů z univerzit – dva z nich v tomto případě přijely z Evropy, ostatních osmnáct ze Spojených států.
 
Cílem solárního desetiboje je navrhnout energeticky soběstačnou budovu pro bydlení v roce 2015. Domy dvaceti zúčastněných univerzit byly v originálu postaveny na National Mall ve Washingtonu (v bezprostřední blízkosti Bílého domu) a porovnány v deseti disciplínách – v architektuře, uplatnění na trhu, konstrukci, osvětlení, struktuře komunikace, tepelném komfortu, teplé vodě, přístrojích, domácí zábavě a spotřebě energie.
 
Firma Helukabel se podílela na vynikajícím výkonu týmu TUD tím, že dodala k propojování fotovoltaických modulů vlastní výrobek – solární kabel Solarflex-X PV1-F. Tento kabel má aprobaci VDE a TÜV a byl speciálně vyvinut pro použití ve fotovoltaických zařízeních. Je určen pro použití jako modulový nebo fázový vodič jak v samostatných, tak i v síťových zapojeních. Pro lepší manipulaci jsou obě izolační vrstvy od sebe barevně odlišeny. K dodání je i verze kabelu se dvěma žílami.