časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

UPS Technology - záložní systémy nepřetržitého napájení

|

číslo 10/2003

Elektrochemické zdroje napětí, UPS

UPS Technology - záložní systémy nepřetržitého napájení

UPS Technology, spol. s r. o., se sídlem v Brně, Praze a Ostravě, se v rámci celé ČR specializuje na komplexní dodávky v oblasti záložních systémů nepřetržitého napájení. Dodává záložní zdroje UPS topologií VD, VI a VFI (obr. 1, 2, 3) v rozsahu výkonu od 250 V·A do 800 kV·A firem Powerware Invensys, Socomec-Sicon a Riello UPS – obr. 4, pro které je výhradním distributorem pro ČR, dále LTM, stejnosměrné zdroje, energocentra a motorgenerátory např. firmy Spark (od 10 do 2 750 kV·A – obr. 5).

Obr. 1.

UPS Technology poskytuje jak HW, tak řídicí, testovací a monitorovací SW, záruční i pozáruční servisní služby, projektové služby tzv. na klíč.

Topologie VD – voltage dependent – napěťově závislé zdroje (obr. 1)

Záložní zdroje typu VD jsou určeny jako náhradní zdroj elektrické energie u těch aplikací, které jsou schopny překlenout bez obtíží výpadek napětí v délce do zhruba 8 ms.

UPS topologie VD napájí koncovou aplikaci trvale přes relé. V případě výpadku pomocí přepínače přebírá zátěž z akumulátorů napájený měnič. Výhodou tohoto řešení je nižší cena, naopak nevýhodu je přepínání na akumulátorový režim při podpětí či přepětí a také krátkodobé přerušení napájení (off-line).

Obr. 2. Obr. 3.

Topologie VI – voltage independent – napěťově nezávislé zdroje (obr. 2)

Záložní zdroje technologie VI, oproti zdrojům VD (off-line), skýtají uživateli výhodu nižšího opotřebení akumulátoru v důsledku použití tzv. regulačního transformátoru. Ten je schopen vyrovnat krátkodobé anomálie (přepětí, podpětí, napěťové rázy) a zabraňuje tak nadměrnému zatěžování akumulátoru. I u této technologie záložních zdrojů však dochází ke krátkodobému přerušení napájení (zhruba do 5 ms).

Topologie VFI – voltage frequency independent – frekvenčně a napěťově nezávislé zdroje (obr. 3)

Záložní zdroje topologie VFI zaručují náhradní dodávku energie bez jakéhokoliv přerušení.

Obr. 4. Obr. 5.

Zálohované zařízení je napájeno z akumulátorů přes trvale běžící měnič. Akumulátory jsou současně dobíjeny ze sítě. Tento princip má výhodu v tom, že v případě výpadku převezme akumulátor plynule a bez přerušení napájení měniče, a tedy i zálohovaného zařízení.