časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Univerzální připojovací svorky Wöhner

|

Ing. Michal Brůžek, GHV Trading
 
Připojovací svorky jsou nedílnou součástí každého rozváděče a jsou na ně kladeny vysoké nároky. Jejich hlavní funkcí je vytvořit mechanické spojení mezi dvěma vodiči, proto hlavními požadavky jsou velká mechanická odolnost, elektrická pevnost a také jednoduchá montáž.
 
Firma Wöhner, jejíž zastoupení v České republice zajišťuje firma GHV Trading, nabízí ve svém sortimentu nejrůznější typy svorek jak pro připojení vodičů s kruhovým průřezem, tak pro připojení lamelových (ohebných) plochých přípojnic.
 

Univerzální připojovací svorky

 
Jedním typem jsou svorky pro připojení vodičů s kruhovým průřezem 1,5 až 120 mm2 (obr. 1 vlevo). Vyrábí se ve čtyřech různých variantách, kde v závislosti na velikosti svorky vzrůstá proudová zatížitelnost a možnost připojení vodiče s větším průřezem (viz tab. 1). Tyto svorky jsou použitelné na všechny typy přípojnic, které mají tloušťku 5 nebo 10 mm. Dále je do svorky možné připojit i ploché lamelové přípojnice, podle velikosti svorky od 4 × 6 mm do 8 × 15,5 mm. Montáž je velice
jednoduchá a rychlá. Svorka se přiloží na hranu připojovaného místa, zasune se vodič a utáhne se šroub. To vše bez vrtání otvorů v přípojnici.
 
Dalším z typů univerzálních připojovacích svorek je CRITO®ProfiClip (obr. 1 vpravo). Tyto svorky se vyznačují velice jednoduchou montáží přímo na přípojnici o šířce 20 až 30 mm bez nutnosti vrtání. Je to díky speciální konstrukci, kde se nejdříve podložka svorky přiloží na přípojnici, pak se vloží připojovaný vodič a nakonec se nasadí druhá část svorky s utahovacím šroubem. Tato konstrukce zajišťuje pevné spojení obou vodivých částí a možnost změny polohy svorky při nevhodném umístění během montáže. Do svorky je možné připojit i průběžný vodič. Typy svorek jsou uvedeny v tab. 2 a tab. 3.
 

Připojovací panely s krytem

 
V zájmu bezpečnosti je v některých případech třeba používat prvky, které mají zajištěnou ochranu proti nebezpečnému doteku živých částí. Firma Wöhner má v nabídce svého sortimentu množství připojovacích panelů s kryty, které tuto potřebu plně uspokojí. Všechny panely jsou třípólově připojitelné na 60mm systém přípojnic (tj. třívodičový systém se vzdáleností mezi středy přípojnic 60 mm). Jejich velkou výhodou je jednoduchá montáž bez použití vrtání a možné připojení na přípojnice mnoha různých velikostí. V závislosti na proudovém zatížení je šířka jednotlivých připojovacích panelů 20 až 135 mm. Přehled typů připojovacích panelů je uveden v tab. 4.
 
Je možné použít i připojovací panel pro ploché lamelové přípojnice o rozměrech 32 × 10 mm, jejichž proudová zatížitelnost dosahuje 800 A.
 
Součástí sortimentu firmy Wöhner jsou i svorky pro připojení kabelových ok, svorky pro velké proudy až do 2 500 A, svorky pro přípojnice o rozměrech 40, 50 a 60 × 10 mm. Dále jsou nabízeny svorky pro spojení přípojnic jak plochých, tak i profilových.
 
Více informací o sortimentu získáte ve firmě GHV Trading, spol s r. o., která je výhradním dovozcem pro Českou republiku, nebo na internetových stránkách: http://www.ghvtrading.cz
 
Obr. 1. Přehled univerzálních a CRITO®ProfiClip svorek
Obr. 2. Přehled připojovacích panelů s krytem
 
Tab. 1. Svorky pro vodiče s kruhovým průřezem
Tab. 2. CRITO svorky pro vodič s kruhovým průřezem
Tab. 3. CRITO svorky pro plochou nebo lamelovou přípojnici
Tab. 4. Přehled typů připojovacích panelů