časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Univerzální přípojnicový systém silnoproudého rozvodu RiLine 60

|

číslo 3/2006

Univerzální přípojnicový systém silnoproudého rozvodu RiLine 60

Pavel Škoch, Lukáš Rychetský, Rittal Czech, s. r. o.

Firma Rittal patří již více než dvacet let k dodavatelům dílů pro silnoproudé rozvody. Jde o přípojnicové systémy různých dimenzí do jmenovitého proudu 3 200 A v podobě modulární stavebnice – od držáku přípojnic po přípojnice a adaptéry pro připojení.

Obr. 1.

Součástí výrobního programu jsou i instalační stojanové rozváděče (ISV), které umožňují krytí proti dotyku i při otevřeném rozváděči. Pro tyto přípojnicové systémy, konkrétně MAXI PLS a ISV, vyvinula firma Rittal projektový program Power Engineering, s jehož pomocí lze velmi snadno navrhovat potřebné konfigurace. Software s českým skriptem může generovat i celkové seznamy jednotlivých komponent.

Na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představila firma Rittal zcela novou koncepci – přípojnicový systém RiLine 60, který značně zjednodušuje montáž, šetří čas a náklady. Nový systém je tvořen držáky, dolními a horními kryty přípojnic, samotnými přípojnicemi, různými druhy adaptérů a příslušenství. Umožňuje vybudovat silnoproudý rozvod plochými přípojnicemi i přípojnicemi PLS, a to v rozsahu 800 až 1 600 A. Tak vzniká stavebnice pro široké použití při současném zachování modularity systému.

Jednou z inovací je řešení držáků přípojnic. Držák je konstruován jako univerzální pro různé průřezy plochých přípojnic. Celkem lze jedním držákem upevnit přípojnice až osmi různých průřezů.

Obr. 2.

Obr. 1. Instalační stojanový rozváděč ISV
Obr. 2. Postup snadné kompletace systému RiLine 60 včetně adaptéru

Další z inovací je dolní krycí profil přípojnic (vana), který se využívá jako kryt zadní strany montážní roviny. Díky kovové vyztužovací liště vsazená do horní hrany profilu je možné přístrojové adaptéry upevnit přímo na dolní krycí profil. Nahoře zavěsit a dole zaklapnout, to je velmi rychlá a bezpečná montáž přístrojových adaptérů!

Zde je vhodné zmínit celou novou řadu přístrojových adaptérů. Jsou to adaptéry s klasickým upevněním na přípojnice nebo již popisované upevnění na dolní krycí profil (vanu). Lze je univerzálně připevnit na přípojnice o tloušťce 5 i 10 mm. Součástí adaptéru může být odnímatelný nosný rámeček, na který se připevňují elektrické přístroje.

Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 3. Univerzální konstrukce držáku pro různé průřezy plochých přípojnic
Obr. 4. Velmi rychlá a bezpečná montáž přístrojových adaptérů

Další novinkou je připojování elektrických přístrojů buď klasicky – pomocí adaptéru se sériovým přívodem, nebo flexibilně – pomocí adaptéru s pružinovými svorkami, popř. se zásuvkami pro konektor. Výhodou je velká flexibilita osazování, popř. možnost zaměňování různých druhů elektrických přístrojů.

Přípojnicový systém RiLine 60 je univerzální ideální řešení silnoproudého rozvodu.

Veletrh AMPER 2006, hala 6, stánek 5A, 4. až 7. dubna 2006, PVA Letňany – Praha.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Rittal Czech, s. r. o.
tel.: +420 234 099 074
fax: +420 234 099 099
e-mail: skoch.p@rittal.cz
internet: www.rittal.cz