časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Unikátní český nápad – ovládání domácnosti pomocí dřevěných kostek

redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Ovládání pomocí kostek zjednodušuje používání komplexních funkcí chytrých domů a může pomáhat i handicapovaným. Nápad Tomáše Poláčka získal za technologickou inovaci ocenění v letošním ročníku soutěže T-Mobile Rozjezdy.

Unikátní český nápad – ovládání domácnosti pomocí dřevěných kostekŘešení chytré domácnosti zpravidla zahrnuje řadu různých technologií, ovládaných prostřednictvím dotykových obrazovek nebo aplikací v chytrých telefonech. Tomáš Poláček z Babic u Říčan ale přišel s nápadem, jak ovládání vytápění, osvětlení, zastínění, domácího kina nebo elektrických zásuvek maximálně zjednodušit. Jeho inovativní řešení využívá dřevěné kostky, které pouhým otočením na zvolenou stranu spustí určitou akci nebo celou sekvenci povelů. Kostkami lze ovládat funkce běžných systémů inteligentních domů a zpřístupnit tak technologie lidem se zrakovým postižením či problémy s jemnou motorikou, dětem a obecně lidem, kteří nemohou nebo nechtějí studovat komplexní systémy ovládání chytrých domácností.

„Mým cílem bylo vyvinout takový způsob ovládání chytré domácnosti nebo třeba zařízení ve firemních zasedacích místnostech, které bude mít naprosto minimalistické – nebo ještě lépe žádné – uživatelské rozhraní. Kostky nebo mnohostěny umožňují spouštět konkrétní povely nebo celá makra – podle toho, na kterou stranu je otočíme. Jednodušší už to být nemůže,“ vysvětluje Tomáš Poláček, tvůrce převratného řešení ovládání funkcí inteligentní domácnosti.

Kostky představují hermeticky uzavřený systém s akcelerometrem, elektronikou a firmwarem z dílny Tomáše Poláčka, poháněný baterií s životností přes 10 let. Kostka nevyžaduje žádný další servis a dokáže rozeznat i nestandardní stavy, jako je pád nebo třeba ztrátu spojení (když si ovladač například omylem odnese návštěva).

Dřevěné kostky nebo mnohostěny jsou opatřeny vygravírovanými popisy funkcí a představují tak i designový bytový doplněk. Otáčením kostky lze nastavit termostat topení, osvětlení, zabezpečovací systém nebo třeba režim repro sestavy. Kostka při otočení vyšle pokyn do přijímacího modulu (transceiveru), který je prostřednictvím standardizovaných rozhraní napojen na konkrétní systémy inteligentní domácnosti. Záměrně nejsou krom otočení na konkrétní stranu podporovány jiné způsoby ovládání, například gesta nebo kombinace pohybů.

„Kostka nemá žádný displej a nevyžaduje tedy od obsluhy rozhodování ve formě různých dotazů, potvrzení a schvalování, která jsou běžná u jiných systémů. Zpětnou vazbu přitom kostka dává, pouhým pohledem na kostku je vidět i s odstupem času, jaké hodnoty jsou nastaveny (např. teplota 22 stupňů nebo čas buzení). Jejich ovládání tak pohodlně zvládnout například i senioři nebo mladší děti. Vše lze kontrolovat i pomocí hmatu, vygravírovat lze i Braillovo písmo, takže toto řešení mohou pohodlně používat i lidé s poruchou zraku,“ doplňuje Tomáš Poláček.

Tomáš Poláček vyvinul a pro sériovou výrobu připravil rovněž převodník na ovládání audiovizuální techniky prostřednictvím infračerveného rozhraní, převodník na Wi-Fi/LAN pro možnost používání internetové služby IFTTT, speciální verzi transceiveru pro kutily a studenty a rovněž i nezávislé zásuvky, které jsou přímo řízené kostkou a jejich instalaci lze provést během několika sekund. Další oblastí, kterou Tomáš Poláček se svými produkty řeší, jsou převodníky pro řízení rolet a integrace do tzv. chytrých žárovek.

„Po úspěšném otestování kostek a převodníků se nyní soustředím na přípravu velkosériové výroby a další vývoj periférií. Rád bych také navázal partnerství s integrátory zařízení chytrých domácností, kteří by mohli nabízet kostky se svým systémem ovládání domácí automatizace, a samozřejmě i obchodníky, kteří zařadí sady kostek a ovládaných spotřebičů do své nabídky,“ popisuje svoje další plány Tomáš Poláček.

Se svými kostkami vyhrál Tomáš Poláček letos vyhlášenou Cenu za nejlepší technologické řešení soutěže začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy. S vítězstvím získal nejen finanční injekci 150 000 Kč na uvedení nápadu do výroby, ale především finanční, účetní, právní i marketingové poradenství. T-Mobile Rozjezdy podporují začínající podnikatele už deset let. Široké veřejnosti nabízejí bezplatné semináře o podnikání, vítězům kromě financí i služby a marketingovou a PR podporu.

[Tiskové materiály T-Mobile.]