časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Umísťování označení CE

|

Již jsme si asi většinou zvykli na to, že se na elektrických přístrojích či spotřebičích objevují nejrůznější značky, které souvise­jí jednak s užitnými vlastnostmi elektric­kého výrobku, jednak s jeho provozní bez­pečností. Tyto informace jsou důležité pro bezpečný provoz elektrického výrobku, ale i pro jeho uživatele (i když mu nejsou ur­čeny). Přistoupením Česka k Evropské unii jsme se stali součástí evropského prostoru, což se mj. odráží také v technické harmoni­zaci. Označování výrobků symbolem CE je logickým důsledkem tohoto kroku. Obecně lze říci, že označením CE deklaruje výrob­ce shodu příslušného výrobku se základ­ními požadavky evropské legislativy, což umožňuje volný pohyb výrobku v rámci evropského trhu. Předpokladem této shody je vyhovění evropským harmonizovaným normám (ty však již jsou obecně nezávaz­né). Informuje tedy o tom, že příslušný vý­robek vyhovuje požadavkům příslušných evropských předpisů, ale obecněnení do­kladem o jeho bezpečnosti.
 
Problematika umísťování označení CE je v praxi mnohem složitější, což dokládá také mj. i dále uvedený dotaz, který do redakce Elektra zaslal pan Antonín Svoboda ze Sdru­žení elektrotechnických firem. Tento dotaz byl směřován na pana Vojtěcha Kopeckého, znalce pro elektromagnetickou kompatibili­tu a systémy ochrany před bleskem řemesl­né komory v Cáchách (Německo), v souvis­losti s odbornou diskusí, kterou pořádal ča­sopis Elektro v rámci veletrhu Amper 2010 a kterou pan Vojtěch Kopecký vedl.
(redakce Elektro)
 
Dotaz:
Podle směrnic ES a právních předpi­sů ČR se umísťuje na přístroj označení CE, pokud je z hlediska EMC (Electro Magnetic Compatibility, elektromagnetic­ká kompatibilita) bezpečný. Ovšem na pří­stroj se umísťuje označení CE např. již v případě, že splňuje podmínky dalších směrnic, např. 73/23/EHS týkajících se elektrických zařízení, určených pro užívá­ní v určitých mezích napětí (v ČR nařízení vlády č 17/2003 Sb. pro nn) aj. Podle zpráv z médií a stanovisek odborníků Evropské­ho parlamentu i expertů v ČR není ozna­čení CE důkazem bezpečnosti výrobku, ale pouze jeho shody s některými předpisy.
Jak pozná uživatel, že výrobek je bez­pečný také z hlediska EMC, když výrobce nemusí v jeho průvodní dokumentaci (až na výjimky) uvádět prohlášení o shodě?
(Antonín Svoboda, Sdružení elektrotechnických firem)
 
Odpověď:
Vážený pane Svobodo,
protože jsem již předem odpovídal písem­ně na některé dotazy Vašich kolegů, rozhodl jsem odpovědět Vám stručně také předem pro případ, že by na výstavišti na toto nezby­lo mnoho času.
 
Označení CE ztrácí pomalu na významu, a to i přes směrnici 2004/108/EG. Souhlasím s Vámi, že označení CE není důkazem bez­pečnosti výrobku, ale pouze jeho shody s ně­kterými předpisy.
 
Když spojíme několik pří­strojů s označením CE dohro­mady, vznikne jedno nové zaří­zení, které ale již označení CE nebude mít. Výrobce tohoto no­vého zařízení je povinen podle směrnice:
  • o strojních zařízeních 2006/42/EG
  • o bezpečnosti výrobku 2001/95/EG
  • o EMC 2004/108/EG
  • o nízkém napětí 2006/95/EG
  • a dalších směrnic EU
vystavit ve vlastní režii doku­mentaci o tom, že příslušné za­řízení odpovídá předepsaným normám a směrnicím. Problé­mem ale je, že výrobci nových zařízení nemají často potřebné znalosti týkající se EMC, aby mohli takovéto zařízení spoleh­livě projektovat, vyrobit a přezkoušet. Pro­tože přezkoušení třetí osobou (organizací) není povinné a lze je vykonat vlastními pro­středky v rámci podniku, dochází k porušo­vání směrnice EN.
 
Z ekonomických důvodů pak vystavují vý­robci potřebnou dokumentaci i s označením CE, aniž by toto zařízení odpovídalo přede­psaným směrnicím.
 
(Vojtech Kopecky, znalec pro elektro­magnetickou kompatibilitu a systémy
ochrany před bleskem řemeslné komory v Cáchách, Německo)
 
Obr. Vojtěch Kopecký diskutuje s odborníkem na veletrhu Amper 2010