časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ultrarychlé jednotky CPU pro PLC

|

Firma ABB uvolnila do prodeje své doposud nejrychlejší procesorové jednotky pro PLC, řadu AC500. Nové CPU jsou desetkrát rychlejší než konkurenční a jsou ideální pro zákazníky vyžadující větší výpočetní výkon a větší kapacitu paměti, např. pro velmi rychlé výpočty při řešení koordinovaných pohybů, programování rozsáhlých systémů a uložení barevných grafických webových stránek pro zabudovaný webový server.

PM590-ETH s 2 048 kB paměti a PM591-ETH se 4 096 kB paměti jsou přibližně 170krát rychlejší než předchozí procesory. Vestavěné rozhraní pro Ethernet s rychlostí 10/100 Mbit•s–1 automaticky rozpoznává zapojení kabelu, zda je 1 : 1, nebo křížený. Síťový protokol SNTP se používá pro synchronizaci času a PLC se může chovat jako master nebo klient. Díky implementaci komunikačního rozhraní IEC60780-5-104 pro vestavěný ethernetový port se AC500 stává dokonalým ovládacím zařízením také pro rozvodny v energetice.

Jednotky CPU se osazují na lištu DIN do patic s konektory pro jeden, dva nebo až čtyři další komunikační procesory pro standardní průmyslové protokoly jako Profibus, Profinet, DeviceNet, CANopen, EtherCAT, Serial nebo další Ethernet s integrovaným dvouportovým přepínačem (switchem) pro TCP/IP, UDP/IP, Modbus TCP.

Komfortní programovací prostředí na bázi CoDeSys – PS501 Control Builder – disponuje všemi programovacími jazyky v souladu s IEC 61131-3. Programy je možné nahrát prostřednictvím sériového rozhraní, Ethernetu nebo distribuovat i s použitím paměťové karty typu SD do vestavěného slotu v procesoru.