časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Úloha dokumentace v elektrotechnice (4. část – dokončení)

|

JUDr. Zbyněk Urban,
člen představenstva Unie elektrotechniků ČR, poradenská činnost
 

3.4 Připojování elektrických zařízení

Místem připojení elektrické instalace, zařízení nebo stroje je obvykle rozváděč. Manipulace s přístroji v rozváděči může být vykonávána osobami s rozdílnou elektrotechnickou kvalifikací, kterou je nutné respektovat z hlediska provedení rozváděče. V místech přístupných laické obsluze jsou souborem norem ČSN EN 60439 Rozváděče nn požadovány pouze výrobky typově zkoušené (TTA – Type Tested Assembly), což je rozváděč nn odpovídající stanovenému typu, u kterého je prokázáno, že odpovídá příslušné normě nebo sestavě bez odchylek od typového provedení, které by mohly mít podstatný vliv na jeho vlastnosti (ČSN EN 60439-1 ed. 2 Rozváděče nn – Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozváděče).
 
Dokumentace je zde zmiňována příkladně v souvislosti s údaji na štítku rozváděče a ostatními údaji (ČSN EN 60439-1 ed. 2 čl. 5.1 + změna A1). Každý rozváděč musí mít jeden nebo více štítků s trvanlivým popisem umístěných tak, aby byly viditelné a čitelné po instalaci rozváděče. Údaje o označení nebo ochranná známka výrobce a typové označení nebo identifikační číslo musí být udány na štítku. Ostatní údaje stanovené v bodech c) až t) musí být uvedeny, kde to přichází v úvahu, a to buď na štítcích, nebo v technické dokumentaci výrobce.
 
K rozváděčům je z praxe známo, že většinou jsou sestaveny pracovníkem ze schválené rozváděčové skříně a schválených přístrojů – jističe, chrániče, stykače aj. Touto sestavou však nevznikne v žádném případě typově zkoušený rozváděč TTA vyžadovaný do míst s laickou obsluhou. Typová zkouška je popsána v ČSN EN 60439-1 ed. 2 čl. 8.1.1 + Změna A1 a musí být provedena z iniciativy výrobce. Rozsah typové zkoušky je normou jasně předepsán a provedení vychází pro místa s laickou obsluhou z ČSN EN 60439-3 čl. 8.1, změna A2, tab. 7.
 
Z různých důvodů, např. dopravních nebo výrobních, mohou být určité montážní operace u rozváděče vykonány mimo závod výrobce. Takový rozváděč je považován za TTA za předpokladu, že montáž je vykonána v souladu s předpisy výrobce tak, že je zajištěna shoda stanoveného typu nebo sestavy s touto normou, včetně vyhovění příslušným výrobním kusovým zkouškám. Znamená to postup podle dokumentace, schémat nebo obdobných technických podkladů. Z tohoto je patrné, že i pro zdánlivě malou část elektrického zařízení, za kterou jsou rozváděče někdy považovány, je třeba postupovat podle technických podkladů – dokumentace.
 

4. Závěr

 
Provádění elektrických instalací, zařízení a strojů, včetně jejich montáže podle dokumentace je součástí kvalifikované práce. Z praxe je známo, že právě dokumentace je v těchto činnostech popelkou, i když ji vyžaduje hned několik předpisů. Řešením není ani odvolání se na to, že pro stroje v nařízení vlády č. 176/2008 Sb., § 1 odst. 4 písm. k) jsou mezi výrobky, na které se nařízení nevztahuje, některé elektrické a elektronické výrobky. Na tyto výrobky se vztahuje nařízení vlády č. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/95/ES, týkající se elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí. Tak se vlastně vracíme v postupu řešení k elektrotechnickým normám, kde se s požadavkem na dokumentaci setkáváme ve většině případů. Proto by si dokumentace zasloužila daleko větší pozornost a péči, než je tomu dosud, a to také pro stále složitější zařízení jak uváděná do provozu, tak i dosud provozovaná.