časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Učebna Protech

|

číslo 10/2004

výměna zkušeností

Učebna Protech

V Integrované střední škole energetické v Chomutově (ISŠE) byla 30. března 2004 slavnostně otevřena nová učebna programovatelné techniky. Byla zbudována v rámci programu MŠMT ČR Podpora odborného vzdělávání pro rok 2003. Učebna je určena pro žáky učebních a studijních oborů elektro – elektrikář, mechanik silnoproudých zařízení a mechanik-elektronik. Vybudovala ji firma První elektro a. s. Chomutov.

Obr. 1

Popisovaná učebna je vybavena moderními programovatelnými přístroji, které se v současné době v zemích EU již používají a začínají se zavádět do provozu také u nás. Vybavení přístroji poskytly firmy, jež je také dodávají na tuzemský trh. Jedná se např. o programovací relé Easy, systém Nikobus a systém RF firmy Moeller. Uvedené systémy se většinou používají v občanské a bytové výstavbě (budovy firem, rodinné domky apod.). Dále jsou zde nainstalovány programovací automaty firmy Allen Bradley – Micrologix 1000.

Co se týče firmy První elektro a. s., žáci školy se zde mohou seznámit se skutečnými zapojeními automatů Allen Bradley na produktech, které firma vyrábí. Spolupráce s První elektro a. s. přináší prospěch škole a rovněž tak i firmě – již několik absolventů školy zde pracuje. V rámci odborného výcviku mají žáci možnost poznat skutečný stav budoucího pracovního poměru, seznámit se s prostředím firmy i s moderními přístroji, které její zaměstnanci používají ve výrobě.

Obr. 2

Zbudováním nové učebny bylo dosaženo možnosti konkurovat vzdělávacímu systému zavedenému v Evropské unii. Při různých příležitostech jsme v zemích EU zjistili, že učební materiály oboru elektrikář jsou v podstatě shodné; v ČR pouze chybí oblast programovatelné techniky (v EU označované SPS). Avšak i tento nedostatek je nyní odstraněn. Již nic nebrání tomu, abychom mohli provádět vzájemnou certifikaci v rámci projektu EURCERT (NSR, Nizozemí a ČR), jehož garantem je Český svaz zaměstnavatelů v energetice – vzájemné zkoušky v oboru elektrikář.

Realizovat zmíněný projekt bylo možné i díky spolufinancování MŠMT ČR a podpoře vedení ISŠE, dále díky firmě První elektro a. s., firmě Moeller a mistrům OV úseku elektro (zejména MOV Petru Tůmovi). Všichni zasluhují uznání a poděkování.