časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Typově zkoušený modulární systém oceloplechových skříní do 630 A, IP55

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Rozváděč MODITEC®
Typově zkoušený modulární systém oceloplechových skříní do 630 A, IP55

Milan Jiříček, Ing. Vladimír Štekrt, MBA, ETZ Hensel, k. s.

Velice jednoduchá je odpověď na otázku, co v současné době potřebují elektromontážní firmy a elektromontéři při realizaci moderních způsobů rozvodů elektrické energie: potřebují především úsporu montážní práce, spolehlivost, variabilitu a rychlost vlastní montáže. Důraz je v současnosti kladen také na trvalé zajištění vysoké bezpečnosti obsluhy a efektivnost v provozu. Elektrotechnický závod Hensel, k. s., přední výrobce a dodavatel moderních rozváděčů nízkého napětí proto neustále přichází s novinkami v tomto sortimentu. Rozšířením nabídky progresivních rozváděčových systémů nízkého napětí je modulární systém oceloplechových skříní MODITEC®.

Obr. 1.

Tento systém je určen pro provoz v sítích s napětím do 690 V a maximálním proudem do 630 A, do prostředí vyžadující krytí až IP55/IP20. Ochrana proti nebezpečnému dotyku neživých částí je v třídě ochrany I.

Spojení klasických výhod oceloplechových rozváděčů a modulárního stavebnicového systému předurčuje MODITEC® k širokému rozsahu použití. Již nyní se rozváděče MODITEC® používají jako hlavní nebo podružné rozváděče pro velké i malé stavby v průmyslu a zemědělství, v administrativních budovách, obchodních centrech, nemocnicích a školách. Výborné funkční vlastnosti jsou navíc podtrženy moderním vzhledem a dokonalým propojením plastových prvků s oceloplechovou stavebnicovou konstrukcí.

Rozváděčový skříňový systém je vytvořen z ocelového plechu s vysokou pevností. Všechny oceloplechové díly jsou elektrolyticky pozinkovány a povrchově upraveny moderní práškovou technologií. Samostatná skříň (obr. 1) se složena ze zadní stěny, rohových nosníků, stěn a dveří. Systém tvoří rozměrová řada deseti skříní o šířce 350 mm nebo 600 mm a výšce 650, 850, 1 050, 1 450 a 1 750 mm. Všechny skříně mají jednotnou hloubku 250 mm. Dalších velikostí šířky a výšky rozváděče se dosáhne vzájemnými kombinacemi – skříně lze spojovat ze stran (obr. 2) i na výšku, aniž dojde ke snížení krytí IP55. Tedy nejpodstatnější výhodou je vytváření rozváděčových sestav v mnoha různých velikostních variantách s možností případného dalšího rozšíření.

Dveře je možné volit jako levé nebo pravé s úhlem otevření až 150°. Jsou vybavené otočnou klikou a zámkem s možností volby uzamykacího systému (čtyřhran, dvojtrn, trojhran nebo profilový cylindrický klíč). U dveří šířky 600 mm mohou být dveře nejen plné, ale i s průhledným bezpečnostním sklem. Další variantou je u plných dveří možnost umístění ovládacích, měřicích a regulačních prvků.

Obr. 2.

Kabely lze přivést a vyvést spodem nebo horem, přímo nebo přes příruby s předliso-vanými vylamovacími otvory, popřípadě přes kabelové příruby s pružnými membránami.

Stavebnicový systém MODITEC® umožňuje rovněž sestavit rozváděč jako samostatnou skříň se soklem. Samozřejmostí jsou široké možnosti umístění rozváděče jako nástěnné skříně, samostatně stojící skříně nebo skříně či sestavy upevněné na nosném rámu nebo nosném profilu. Způsob upevnění lze velice jednoduše upravit podle místních podmínek a požadavků.

Obrovskou výhodou systému je modulární vestavba přístrojového vybavení pomocí předmontovaných montážních skupin. Práce s nimi je pak přehledná, jednoduchá a proti běžně používaným postupům rychlá. Krycí desky jsou vyrobeny z termoplastu šedé barvy v mnoha rozměrových variantách. Upevňují se v rozích plastovými šroubovacími rychlouzávěry a lze je v případě potřeby plombovat.

Rozváděče MODITEC® jsou typově zkoušené v souladu s ustanovením normy ČSN EN 60439-1. Celková vysoká užitná hodnota stavebnicové konstrukce, snadná montáž a manipulace, možnost dodatečného rozšíření již dokončeného rozváděče, předmontované montážní skupiny, technická podpora firmy při nabídce a vlastním návrhu rozváděče, to vše jsou argumenty hovořící pro oceloplechový modulární systém MODITEC® z Elektrotechnického závodu Hensel v Roudnici nad Labem.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Z jednotlivých dílů stavebnicového systému si mohou firmy s oprávněním pro výrobu rozváděčů samy sestavit dle specifikace rozváděč pro různé aplikace ve všech odvětvích. Elektromontérům a montážním firmám nabízí společnosti Hensel výrobu a dodávku zakázkových rozváděčů MODITEC®, ale i jiných moderních a spolehlivých výrobků přímo v Elektrotechnickém závodě Hensel, k. s., nebo prostřednictvím partnerských velkoobchodů s elektroinstalačním materiálem.

V druhé polovině roku 2000 byl uveden na trh rozváděč VARITEC® navazující na systém MODITEC®. Rozváděče VARITEC ® (obr. 3) spoří čas při vlastní montáži a velmi snadno se s nimi manipuluje. Jsou určeny pro konečného zákazníka, který realizuje montáž sám přímo na místě stavby.

ETZ Hensel, k. s.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: 0411/82 81 11
fax: 0411/82 82 22
e-mail: odbyt@hensel.cz
http://www.hensel.cz