časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Typově zkoušené rozváděče

|

Ing. Jarmil Mikulík,
Elektrotechnický zkušební ústav, s. p.
 
Tento článek se zabývá problematikou typově zkoušených rozváděčů z hlediska jejich uvádění na trh a s tím spojenými požadavky. Popisuje postup zkoušení rozváděčů v Elektrotechnickém zkušebním ústavu, s. p.
 
Pojem typově zkoušený rozváděč je definován normou ČSN EN 60439-1 ed. 2:2000 (Rozváděče nn – Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozváděče) jako: „Rozváděč nn odpovídající stanovenému typu nebo sestavě bez odchylek od typového provedení, u kterého je prokázáno, že odpovídá této normě, které by mohly mít podstatný vliv na jeho vlastnosti.“
 
Podle zákona 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, je výrobce nebo dovozce povinen uvádět na trh v České republice jen bezpečné výrobky. Před uvedením stanoveného výrobku na trh musí být vydáno písemné prohlášení o shodě nebo prohlášení ES o shodě a výrobek označen značnou CE.
 
Elektrotechnický zkušební ústav je autorizován pro posuzování shody pro nařízení vlády 17/2003 Sb., kterým se stanovují technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí. Pod toto nařízení vlády spadají i rozváděče nn a k posouzení shody výrobku s tímto nařízením se použije zmíněná norma ČSN EN 60439-1. Kromě této základní normy lze použít i další normy, jedná-li se o speciální druhy rozváděčů, např. rozváděče pro laickou obsluhu, staveništní rozváděče, kabelové skříně aj. V těchto normách jsou pak uvedeny dodatečné požadavky na stupeň krytí, značení, provedení ovládacích prvků apod.
 
Pro typové nebo částečně typové zkoušky je potřeba doložit dokumentaci (požadavky jsou uvedeny v čl. 6 a 7 uvedené normy) a vzorek rozváděče. Zkoušky se vykonávají na vybraném zástupci typové řady a poté jsou jejich výsledky vztaženy na celou řadu.
 
Dokumentace musí obsahovat pracovní podmínky, podmínky pro přepravu, skladování a montáž, schémata zapojení, štítek (není-li na vlastním rozváděči) a seznam použitých komponent, včetně případných prohlášení ES o shodě. V případě, že bude vyžadováno posouzení autorizovanou osobou, je nutné předložit dokumenty, ze kterých je patrné, že byly vyzkoušeny v akreditované laboratoři. Posledním nutným údajem je uvedení zkratové odolnosti rozváděče.
 
K uvedenému výčtu základních technických vlastností rozváděče se přiloží velmi stručný popis s informacemi, pro jakou činnost je rozváděč určen, jaký je způsob jištění vstupu, jak jsou osazeny prvky pro výstup, popis připojovacích svorek, způsob přivedení vstupních vodičů a výstup vodičů, popř. další pokyny pro montáž. K uvedeným dokumentům je nutné přiložit tabulku vyráběných variant základního typu.
 
Předepsané typové zkoušky jsou (článek 8.1.1 normy):
  • ověření mezních hodnot oteplení,
  • ověření dielektrických vlastností,
  • ověření zkratové odolnosti,
  • ověření účinnosti ochranného obvodu,
  • ověření vzdušných vzdáleností a povrchových cest,
  • ověření mechanické funkce,
  • ověření stupně ochrany krytem.
Při doložení uvedených dokumentů a po vykonání zkoušek (jak typových v EZÚ, tak kusových u výrobce) lze na rozváděč vystavit prohlášení ES o shodě a uvést ho na trh. Takto ověřený rozváděč splňuje všechny zákonné požadavky a měl by být zároveň bezpečným výrobkem.
 
Další informace na webových stránkách společnosti: http://www.ezu.cz
 
Tabulka s příkladem variant základního typu pro RP-x1-x2-x3-x4-x5