časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Triflex RS – kompletní systém napájení průmyslových robotů

|

Ing. Martin Jonáš,
Hennlich Industrietechnik, spol. s r. o.
 
Při řešení napájení stroje pohyblivými přívody platí jednoduchá zásada, která říká, že čím náročnější je pohyb, tím větší pozornost si samotné řešení vyžaduje. Výrobci i koncoví uživatelé průmyslových robotů o tom jistě vědí své. Právě 3D pohyby, které tyto roboty při své práci vykonávají, patří k těm vůbec nejsložitějším. Způsobů, jak vyřešit přívod potřebných médií, u těchto strojů existuje hned několik. Technicky nejjednodušší je spojení přívodů do svazků speciálními pásky, popř. textilním opletem. Další možností je vedení pohyblivého přívodu plastovou hadicí. Zatímco v prvním případě jsou přívody nedostatečně chráněny proti poškození vnějšími vlivy, ve druhém případě je životnost celého přívodu značně omezena malou poddajností plastové hadice.
 
„Mnoho firem proto jako optimální řešení používá tzv. Triflexy z produkce německé firmy Igus,“ říká Dalibor Kaláb z divize Lin-tech společnosti Hennlich Industrietechnik, která je na českém trhu výhradním zástupcem firmy Igus.
 

Triflex – tři verze

Jde o plastový nosič energie („energonosič“) kruhového průřezu, který se vyznačuje dlouhou životností, vysokou flexibilitou (možnost zkroucení okolo podélné osy až o 380º na jeden metr délky), vysokou mezí pevnosti v tahu (díky kulovým čepům) a odolností proti rázům a nečistotám.
 
„Konstrukce Triflexu umožňuje vedení kabelů a hadic i po těch nejnáročnějších trajektoriích. V současné době je možné využít tři různé varianty Triflexu. Jde o plně uzavřenou verzi TRC, polouzavřené provedení TRE, které umožňuje snadné vkládání kabelů i hadic, a ekonomickou „light“ verzi TRL,“ vyjmenovává Dalibor Kaláb. U každé varianty jsou k dispozici průměry různých velikostí od 30 do 100 mm.
 

Nový Triflex RS – kompletní systém

Na konci uplynulého roku firma Igus představila novou koncepci v podobě systému označeného Triflex RS. Samotný základ je tvořen standardním Triflexem, podpůrnou deskou a zpevňujícími grafitovými vlákny pro přesné vedení energonosiče. Celý systém je doplněn mnoha fixačními a tlumicími prvky.
 
„Jde vlastně o komplexní, univerzální paket, který byl vyvinut firmou Igus ve spolupráci s předními výrobci průmyslových robotů,“ popisuje tento systém Dalibor Kaláb. Využití Triflexu RS se kromě možnosti zrychlit jednotlivé cykly robotů a usnadnit a zrychlit montáž projeví především ve výrazném prodloužení životnosti celého pohyblivého přívodu.
 

Nejen Triflex na Amperu

Uvedený systém předvede Lin-tech na blížícím se veletrhu Amper 2008, který se koná 1. až 4. dubna 2008 v pražských Letňanech. Expozici Lin-techu naleznou návštěvníci v hale 1, ve stánku 1C5. Kromě Triflexu RS představí Lin-tech i další novinky z oblasti flexibilních přívodů. Zmínit lze např. silový kabel CF Robot s plovoucím vnitřním opletem, který je odolný proti torznímu namáhání, nebo předmontovaný systém energonosičů ReadyChain. Zajímavé jsou však i další exponáty Lin-techu, které by si návštěvníci veletrhu neměli nechat ujít.
 

O firmě Lin-tech

Lin-tech řeší veškeré lineární a rotační pohyby, ochranu a krytování strojů, transport médií a přenosy informací mezi pohyblivými částmi stroje. Sortiment zahrnuje lineární vedení, strojní prvky, systémy energetických řetězů, flexibilní kabely a hadice, kluzná ložiska, rychlospojky, manžety a kryty strojů. Lin-tech poskytuje profesionální poradenství, podporu a servis. Na českém trhu výhradně zastupuje společnosti THK, Igus, Walther-Präzision, Eitec a MöllerBalg. Distribuuje i další produktové řady světových výrobců. Lin-tech je součástí obchodně-výrobní společnosti Hennlich Industrietechnik, která je
dodavatelem široké škály technických komponent a profesionálních technických řešení. Společnost spadá pod středoevropskou skupinu Hennlich.
 
Kontakt: e-mail: lin-tech@hennlich.cz, http://www.hennlich.cz, tel.: 416 711 333, fax: 416 711 999
 
Obr. 1. Systém Triflex RS – nový energonosič kruhového průřezu
Obr. 2. Triflex RS – nový kompletní systém pro přívod médií
Obr. 3. Fixační a tlumicí prvky jako doplněk systému Triflex RS