časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

TREVOS nabízí nově svítidla pro osvětlení komunikací

TREVOS, a. s. | www.trevos.cz

Letos firma TREVOS, a. s., zařadila do svého portfolia svítidla EVELUX a ALTUS, která jsou určena k osvětlení cest a komunikací.

Využití

Obě svítidla jsou vhodná pro komunikace, obytné rezidenční zóny, parkovací plochy a venkovní prostranství. To umožňuje i jejich odolnost proti prachu, vlhku a tryskající vodě. Díky volitelnému optickému systému je možné svítidla využít k osvětlení hlavních (MR – main road) nebo vedlejších komunikací (NR – narrow road), chodníků a obytných čtvrtí (WS – wide street) i chodníků a příjezdových komunikací (WR – wide road).

Obr. 1. Svítidlo EVELUX
Obr. 1. Svítidlo EVELUX

Světelné a technické vlastnosti

Tělesa svítidel jsou z tlakově litého hliníku s optickým krytem z tvrzeného bezpečnostního skla, které kryje LED světelné zdroje.

Svítidla jsou k dispozici ve třech velikostech (S, M, L) a vždy s přímým optickým modulem svítícím dolů – viz tab. 1. Toto konstrukční řešení minimalizuje rušivé světlo.

Tab. 1. Příkon (W)/světelný tok (lm) svítidel EVELUX a ALTUS

Obě svítidla jsou nabízena ve dvou základních provedeních: s chromatičností světla 3 000 K nebo 4 000 K, s krytím IP66 a životností 100 000 h při L90B10. Měrný výkon svítidel je až 140 lm/W.

Každé svítidlo je vybaveno nezávislou přepěťovou ochranou na 10 kV chránící ostatní elektrokomponenty.

Obr. 2. Svítidlo ALTUS
Obr. 2. Svítidlo ALTUS

Regulace osvětlení

EVELUX i ALTUS jsou k dispozici jak v základním provedení, tak ve verzi DALI. Obě varianty umožňují regulaci osvětlení Midnight. Jde o vícestupňovou noční regulaci intenzity osvětlení prostřednictvím zabudovaného časovače. Světlo pak automaticky reguluje intenzitu osvětlení, např. 100% od západu slunce, 50% od 22:00 a 30% od 3:00.

Svítidlo v DALI provedení je opatřeno digitálně stmívatelným LED napáječem a rozhraním pro bezdrátovou komunikaci, a proto bezdrátově komunikuje s řídicím systémem. Řídicí software spravuje a ovládá svítidla na dálku. Lze jednoduše vytvořit časové plány pro jednotlivé dny a hodiny nebo sledovat spotřebu elektrické energie.

Na mapě je poloha jednotlivých svítidel (obr. 3), jejichž stav lze kontrolovat.


Obr. 3. Příklad rozmístění jednotlivých svítidel

O společnosti TREVOS

Firma TREVOS, a. s., která letos oslaví již 30 let na trhu, je ryze český výrobce průmyslových a interiérových svítidel. Může se pochlubit vlastním výzkumem a vývojem, které jsou založeny na odborných znalostech a chráněném know-how. Cílem firmy je nabízet svítidla prvotřídní kvality za konkurenceschopné ceny. Společnost vyřeší i velmi náročné projekty s mimořádným prostředím pro svítidla (mrazírny, pekárny či provozy zpracovávající nebo produkující chemické látky). Osvětlí i velké komplexy průmyslových či hospodářských objektů, obchodních center nebo sportovišť.

Průmyslová svítidla ze široké produkce firmy TREVOS splňují tři základní požadavky na kvalitu a jejich bezproblémové použití: jsou prachotěsná, voděodolná a nárazuvzdorná. Stupeň krytí dosahuje až IP69.