časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Trasování vedení či potrubí pod zemí

|

číslo 2/2004

inovace, technologie, projekty

Trasování vedení či potrubí pod zemí

Ing. Jaroslav Smetana, Blue Panther s. r. o.

V případech, kdy je třeba znát umístění různých vedení pod zemí nebo stanovit trasu vedení silových či sdělovacích kabelů, popř. potrubí, je výhodné použít velmi výkonný trasovač vedení z produkce společnosti Metrotech (USA). Je nabízen předním dodavatelem měřicí techniky, společností Blue Panther instruments.

Obr. 1

Přístroje nesoucí označení FM 9800XT (obr. 1) nabízejí snadnou lokalizaci, přesné trasování a měření hloubky uložení kabelů a kovového potrubí. Jelikož používají dvě pasivní a tři aktivní frekvence, lze je zařadit do skupiny univerzálních trasovačů. Jejich uživatelsky velmi příjemné ovládání jednou rukou a automatické řízení zisku z nich dělá nejsnadněji použitelný trasovač na trhu.

Stiskem jednoho tlačítka je možné snadno změřit hloubku uložení. Při použití trasovače jeho „inteligentní“ přijímač indikuje jakoukoliv chybu. Přístroj je zapouzdřen ve skříni z extrémně odolného plastu proti mechanickému poškození i teplotě.

Vysílač trasovače je umístěn ve vodotěsné skříni a je vybaven několika velmi zajímavými funkcemi, které činí z přístroje FM 9800XT vysoce efektivní pomůcku.

První z funkcí je automatická volba aktivní frekvence. Trasovač FM 9800XT nabízí tři aktivní frekvence, které je možné na vysílači navolit samostatně. Automatická volba frekvence spoří čas při hledání nejvhodnější frekvence ve složitých situacích metodou pokus-omyl. V režimu automatické volby frekvence přístroj nastaví optimální frekvenci tak, aby do trasovaného vedení byl dodáván největší signál.

Další velmi zajímavou funkcí vysílače je průběžné automatické měření odporu linky připojené na vysílač a automatické impedanční přizpůsobení výstupní impedance vysílače impedanci připojeného vedení. Uvedená funkce umožní i při výkonu vysílače 3 W na vedení dosáhnout velmi vysoké úrovně signálu. To je základním předpokladem úspěšného stanovení trasy. (Konkurenční přístroje tento problém řeší „silou„ a nabízejí vysílače s extrémními výkony; to však s sebou nese problém s napájením a životností baterií.) Volitelnou funkcí vysílače trasovače FM 9800XT je další frekvence pro možnost hledat místo poruchy pláště stíněných kabelů PE či PVC nebo místa zemního průrazu silového kabelu. V tomto případě je použit rám „A„ (obr. 2).

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Tři volitelné frekvence 980 Hz, 9,82 kHz a 82 kHz umožňují snadné rozlišení mezi silovými kabely a ostatními vedeními. Další vlastnosti vysílače optimalizují přizpůsobení přístroje danému vedení a okolní situaci. Je tak garantováno nejlepší a nejsnazší vyhledání kabelu i ve velmi složitých podmínkách. Dvě pasivní frekvenční pásma 50/60 Hz a 14 až 22 kHz dovolují nalézt potrubí nebo kabely bez použití vysílače.

Obr. 5

Unikátní a velmi pohodlná je funkce, jejíž využití je ukázáno na obr. 3. Jedná se o patentovanou funkci inteligentní „pravo-levé indikace polohy„ (obr. 4). Ta na displeji průběžně zobrazuje relativní polohu přijímače ke středu kabelu. Navíc uvedenou polohu signalizuje i akusticky. Zmíněným způsobem je uživatel velmi jasně, jednoznačně a okamžitě informován o stavu hledání polohy kabelu. Přístroj na displeji zobrazuje ještě další informace, např. zkreslení signálu z kabelu atd.

Velmi důležitou funkcí pro jednoznačné nalezení a zaměření polohy vedení je schopnost měřit proud v kabelu. Přístroj FM 9800XT je touto funkcí také vybaven. Po stlačení příslušného tlačítka přístroj současně indikuje hloubku uložení kabelu a proud protékající kabelem. (Běžné trasovače indikují jako hodnotu proudu intenzitu pole vyvolanou proudem, která je však kromě velikosti proudu závislá na hloubce uložení kabelu.) Přístroj FM 9800XT vztahuje intenzitu k hloubce a zobrazuje hodnotu nezávislou na hloubce. Toto řešení velmi přesně rozlišuje paralelně uložená vedení v různé hloubce i vedení, která jsou umístěna pod sebou (obr. 5).

Podstatná je i příznivá cenová relace přístroje FM 9800XT. Ten se proto může stát velmi atraktivní a vyhledávanou pomůckou.

Blue Panther s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4
tel.: 241 762 724-5, 244 403 022
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz