časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

TR instruments na veletrzích AMPER a ELEKTRO 2005

|

číslo 4/2005

TR instruments na veletrzích AMPER a ELEKTRO 2005

Jarní veletrhy Amper a Elektro jsou významným zdrojem informací a přehledem novinek z elektrotechniky, elektroniky a dalších souvisejících odvětví. V následujících řádcích jsou představeny některé novinky, které si budou moci zájemci prohlédnout v expozici společnosti TR instruments.

Obr. 1.

Obr. 1. Měřicí přístroj MPI-510 firmy SONEL pro revize elektrických instalací

Na letošním veletrhu bude poprvé představen multifunkční přístroj MPI-510 firmy SONEL, který je určen pro revize elektrických instalací (obr. 1). Přístroj je kombinací testeru izolace, proudových chráničů, impedance smyčky (i bez vybavení chrániče), odporu uzemnění, sledu fází a některých dalších funkcí s digitálním multimetrem a datovým záznamníkem pro sledování parametrů elektrické sítě. Samozřejmostí je paměť pro ukládání výsledků s kapacitou až 990 měření, komunikace s počítačem a programová podpora pro správu naměřených dat.

Růstu obliby bezkontaktního měření teploty využila firma EXTECH instruments Ltd., která uvedla na trh nové provozní přístroje vybavené integrovaným infrateploměrem s laserovým zaměřovačem (obr. 2). Nová řada zahrnuje AC/DC klešťové a digitální multimetry, kontaktní i optické otáčkoměry, psychrometry, kombinované teploměry, resp. vlhkoměry, a další přístroje používané zejména v každodenní elektrotechnické praxi. Pro náročnější aplikace s potřebou přesného měření teploty jsou dispozici přístroje s precizní optikou s poměrem až 50 : 1 a rozsahem do 1 000 °C.

Obr. 2.

Obr. 2. Měřicí přístroje s integrovaným teploměrem IR, firma EXTECH instruments, Ltd.

Další novinkou je třífázový analyzátor EXTECH 382091, určený pro okamžité měření a analýzu i pro dlouhodobé sledování elektrické sítě. Kompaktní přístroj s velkým displejem LCD umožňuje současné zobrazení až deseti parametrů sítě (napětí, proud, účiník, výkon, příkon, harmonická analýza do 31. harmonické aj.). Naměřené veličiny lze ukládat do interní paměti ve dvou režimech. Manuální režim slouží k uložení dat podle okamžité potřeby uživatele (99 sad), automatický režim je určen pro delší, automatické sledování elektrické sítě (20 000 sad měření) s periodou ukládání v přednastavených intervalech. Součástí přístroje je sada čtyř klešťových sond do 1 000 A, měřicí kabely a software pro zpracování dat na počítači (obr. 3).

Závěrem loňského roku se na trhu objevil nový přírůstek ve skupině bateriových osciloskopů. Byl navržen francouzskými designéry firmy Metrix. Nová série označená OX 7000 je vybavena displejem LCD s dotykovou obrazovkou, která výrazně usnadňuje ovládání. Přístroje mají galvanicky oddělené vstupy do 600 V v kategorii III, vzorkovací frekvenci 1 GS/s (25 GS/s) a až pět pracovních režimů – osciloskop, analyzátor FFT, analyzátor harmonických, čtyřkanálový multimetr a zapisovač s délkou záznamu až 34 dnů. Novým řešením jsou rovněž inteligentní měřicí sondy a adaptéry PROBIX. Sondy jsou vybaveny dvěma tlačítky s možností volby ovládací funkce (např. přepínání rozsahů, časové základny apod.) a integrovanou svítilnou. Adaptéry se automaticky identifikují a podobně jako sondy spolupracují s osciloskopem.

Obr. 3.

Obr. 3. Třífázový analyzátor sítě EXTECH 382091

Vzhledem k celosvětovému standardu a rychlosti přenosu dat jsou i základní modely vybaveny rozhraním Ethernet pro připojení na interní počítačovou síť, k internetu nebo k síťové tiskárně. Rozhraní umožňuje také vzdálenou správu a ovládání přes webový prohlížeč. K dispozici jsou rovněž sériová rozhraní RS-232 a rozhraní Centronics.

Model SCOPIX 7104 je v současné době jediným přenosným přístrojem na trhu kombinující čtyři kanály a galvanicky oddělené vstupy. Je určen i pro náročné průmyslové aplikace.

Uvedené přístroje a další novinky budou prezentovány na veletrzích AMPER 2005 v Praze (PVA Letňany, hala 5, sektor B, stánek č. 5B8), Elektro 2005 v Brně (pavilon C). Zájemci si je mohou prohlédnou rovněž na internetové adrese www.trinstruments.cz.

TR instruments spol. s r. o.
Křizíkova 70
612 00 Brno
tel.: 541 633 670
e-mail: info@trinstruments.cz
http://www.trinstruments.cz