časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

TOOLCRAFT LDM 60R: metr, který mluví

Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | www.conrad.cz

Metry a jindy zase palce nebo stopy. Schopnost změřit a také správně spočítat vzdálenosti či rozměry patří k základním dovednostem, kterým se povinně učí již malé děti po celém světě. S rostoucím věkem a také poznáním se postupně zvyšují i nároky kladené na samotné měřicí nástroje. Jednou pak přijde den, kdy obyčejné pravítko, ale třeba i skládací nebo svinovací metr, pásmo a další běžné pomůcky jednoduše přestanou stačit.

Obr. 1. Měření rozměrů místnosti snadno a rychle  Obr. 2. Víceúčelové měřidlo LDM 60R
Obr. 1. Měření rozměrů místnosti snadno a rychle, Obr. 2. Víceúčelové měřidlo LDM 60R

Baterie mu sluší

Údaje spojené s délkou, ale také odvozenými plošnými výměrami či objemy, mají obrovskou vypovídací hodnotu. Multifunkční přístroj LDM 60R značky TOOLCRAFT si to velmi dobře uvědomuje, vedle „řeči čísel“ zde promlouvá i samotné měřicí zařízení. Má toho opravdu hodně co říct. Kam až laserový paprsek dohlédne, tam je co zkoumat, měřit, počítat, zobrazovat a zařazovat do širších souvislostí. V jednom, ve dvou nebo i ve všech třech rozměrech. Hlasový výstup zde bude užitečnou, nicméně už jen doplňkovou funkcí. Jednou z mnoha.

Popis víceúčelového kapesního měřidla vyjadřujícího se v jednotkách délky lze začít zmínkou o jeho rozměrech. Díky velikosti 137 × 55 × 26 mm a hmotnosti 180 gramů, počítané se třemi nabíjecími články typu AAA, padne skvěle do každé ruky a jen tak ji neopustí. Přirozeně protiskluzovou úpravu těla výrobce umocňuje řadou výčnělků a zkosení. Robustní zařízení s krytím IP65, měřicím rozsahem od 20 cm do 60 m a základní přesností ±2,0 mm lze provozovat již od bodu mrazu. Z pohledu komunikačních dovedností stojí za zmínku i přítomné rozhraní Bluetooth® operující v pásmu 2,4 GHz. Aby však bylo jasné, tradiční měřidla délky zde TOOLCRAFT nehodlá vytlačit. Na druhou stranu ale nevynechá jedinou příležitost, ukázat jim svá záda.

Světlo ve vašich službách

Univerzálnímu přístroji TOOLCRAFT LDM 60R s ozdobnými červenými prvky, odkazujícími na vlnovou délku obou laserů, vévodí barevný displej s úhlopříčkou přes 5 cm. Dokáže najednou přehledně zobrazit nejen výsledky měření, resp. další spočítané údaje, ale i doplňkové informace, včetně „bubliny“ digitální vodováhy, číselně vyjádřeného náklonu, provozních režimů nebo výmluvné nápovědy. Grafickou navigaci uživatel ocení zejména u dvanácti volitelných funkcí měření pokrývajících celou řadu zcela běžných, ale také méně častých a nepřímých situací napříč mnoha obory. Se vzdáleností jako takovou lze navíc pracovat nepřetržitě a nechat si přitom vyčíslit minima společně s maximy. Přičítat a odečítat bude možné délku, plochu či objem.

K jednoduchému ovládání multifunkčního nástroje LDM 60R poslouží celkem osm dostatečně velkých tlačítek s příjemným gumovým hmatníkem a relativně nízkým zdvihem. K jejich stisku bude zapotřebí vynaložit nepatrně větší sílu a zapínací prvek při prvním stlačení logicky podržet o něco déle. Společnou šestici stylových tlačítek lze využít ke vstupu do hlavní nabídky, za účelem výběru funkce měření, při práci s bezdrátovým rozhraním Bluetooth® či vlastní pamětí pro 50 zápisů a v neposlední řadě třeba i k navigaci a průběžnému sčítání nebo odečítání údajů. Největší tlačítko spouštějící měření dostalo své čestné místo přímo pod barevným LCD. Přístroj sice pracuje podle očekávání, nicméně aktivitu laserového výstupu uživateli nijak dále nesignalizuje. Vzhledem k použité kategorii optoelektrického zdroje je proto na místě určitá opatrnost. Je třeba rovněž pamatovat na své okolí, případné odrazy nebo např. zvířata.


Obr. 3. Měřidlo s příslušenstvím

Linky jako malované

Grafické menu přístroje LDM 60R se šesti položkami neskýtá žádné záludnosti. Zde se ovládá znovu komunikace, přepíná mezi jednotkami měření a definujete jedno ze tří vztažných míst – bodů nula. Rovněž si lze přizpůsobit akustické projevy systému, povolit automatické překlápění barevného displeje nebo aktivovat početní stanovení náklonu, nyní ve dvou rozměrech a s názorným vykreslováním přímo na kruhovém terči. S tím rovněž souvisí doplňková funkce pro měření a vyznačování úhlů na svislém povrchu, třeba zdi, kterou již lze spouštět přímo pomocí delšího stisku příslušného tlačítka. Zřetelnou čáru nyní vykresluje pomocný laser umístěný na levém boku zařízení.

O důmyslnosti přístroje leccos napovídá i poslední ovládací prvek aktivující vestavěné kolečko pro kontaktní stanovení délky. Ve výčtu vlastností přístroje s logem TOOLCRAFT nesmí chybět ani zmínka o zapuštěném závitu pro připevnění měřidla ke stojanu, očku na provlečení poutka nebo zaslepeném USB konektoru k nabíjení vložených akumulátorů. Ni-MH zdroje energie však nejsou podmínkou, protože výrobce pamatuje také na klasické napájecí články. Těm se však dobíjení z pochopitelných důvodů nebude líbit a systém proto obsluhu po zapojení kabelu dodatečně upozorní krátkou výstražnou zprávou. U robustního zařízení je třeba počítat s komplikovanějším přístupem do bateriového prostoru, nicméně si lze rychle poradit i bez použití nástroje.

Matematika s lidskou tváří

Víceúčelové měřidlo LDM 60R značky TOOLCRAFT vyniká svým širokým záběrem, dílenským zpracováním a také zvýšenou odolností. Vzhledem k pevně danému a relativně nižšímu jasu displeje s dobrými pozorovacími úhly nebude panel oslňovat, ovšem na přímém slunci zas tak moc nezazáří. Svižný systém naštěstí vládne volitelnou akustickou signalizací včetně zřetelného výstupu, který ženským hlasem v angličtině nahlas předčítá všechny výsledky, potvrzuje zadané povely a před uložením do praktického pouzdra se ještě nezapomene uctivě rozloučit

V kombinaci s „hromadou“ podpůrných funkcí, dvojím laserem a třeba též kontaktní metodou měření dostává uživatel do rukou zařízení, které si při každodenní práci rychle oblíbí. Zejména pak v hůře dostupném a často i nebezpečném prostředí nebo místech, kde nějakou rovinu je třeba nejprve definovat. Na zeměpisné šířky již sice přístroj chyběl, trojúhelníky a Pythagorovu větu však bleskově ovládá i o půlnoci.

www.conrad.cz