časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Thorsman TML-E

|

číslo 12/2004

inovace, technologie, projekty

Thorsman TML-E
Systém soklových lišt pro všestranné použití

Ing. Martin Holotík, Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

TML-E je moderní a designově propracovaný systém pro instalaci kompletních elektrických, datových a telefonních rozvodů v nových i rekonstruovaných budovách. Pro vysoce lesklý povrch a decentní vzhled je vhodný k použití v jakémkoliv interiéru domácností nebo kancelářských prostor.

Obr. 1

Flexibilní a ucelené

Soklové lišty, jak jsou doposud známy, byly vždy záležitostí horizontálních podlahových instalací. Systém TML-E dovoluje vést rozvody nejen souběžně s podlahou, ale zároveň vertikálně, kdy kopírují např. zárubně dveří (obr. 1). Výsledkem je ucelený a jednotný systém, kterým jsou nenápadně rozvedeny kabely a instalační přístroje, ale jenž působí i jako doplňkový prvek prostoru, kde je instalován.

Kvalita šetří čas i peníze

Systém TML-E je velmi kvalitní. Vyznačuje se lištami s naprosto hladkým a barevně stálým povrchem s vysokou odolností proti prachu i slunečnímu a UV záření (prach a jiné nečistoty nemohou na hladkém povrchu ulpívat). Materiál použitý pro výrobu všech dílů systému je samozhášivý. Je šetrný i z hlediska ochrany životního prostředí, neboť použité PVC neobsahuje olovo ani kadmium. Systém je nabízen s krytím IP40.

Dokonalá funkčnost a využití soklových lišt TML-E jsou dány i skutečností, že celý systém lze přizpůsobit požadavkům konečného uživatele. Systém je kompatibilní s téměř všemi nabízenými typy zásuvek a vypínačů (obr. 2). Dodávané elektrické krabice a adaptéry pro montáž zásuvek a vypínačů jsou dostupné ve dvou verzích: univerzální – pro jakékoliv přístroje standartu c/c 60 (60 mm je rozteč montážních šroubků – pozn. aut.), a specializované, navržené speciálně pro nové přístroje série Unica. Možná je i instalace kompletních datových rozvodů v domácnostech nebo kancelářích.

Jednoduchá instalace

Další z předností systému je způsob uložení a vedení kabelů. Vodiče i kabely jsou po celé délce uloženy v oddělených komorách lišt, dokonce i v rozích, ohybech apod. Navíc způsob montáže krabicových vík metodou zvanou click-in činí celkovou montáž jednoduchou, rychlou a bezchybnou. Všechny díly jsou zajištěny proti neodbornému otevření. K manipulaci s víky i ostatními součástmi lišt je vždy nutné použít nástroje. Pro zvýšenou bezpečnost je možné vnější rohové díly a jejich kryty zajistit zapuštěným šroubkem. Tak lze předejít násilnému odtrhnutí víka např. vlivem neopatrné manipulace při úklidu prostor apod.

Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4

Obr. 3. Systém soklových lišt Thorsman TML-E je nabízen ve čtyřech barevných variantách – základem je bílá barva

Systém soklových lišt Thorsman TML-E je nabízen ve čtyřech barevných variantách. Základem je bílá barva (RAL9003 – obr. 3), pro sladění lišt s dlažbou je v nabídce šedá barva, pro instalace v interiérech, kde dominuje plovoucí podlaha, jsou k dispozici lišty v béžové a hnědé barvě. Navíc, k dosažení vzhledu dřevěného povrchu, lze dodat přední víka ve verzi s fólií imitující javor nebo ořech.

Mnohostrannost použití

Systém soklových lišt Thorsman TML-E v kombinaci s přístroji Unica a datovými rozvody LexCom je ojedinělým a moderním řešením, které je vhodné pro interiéry moderních bytů a vyhovuje i nejnáročnějším požadavkům kancelářských prostor (obr. 4).

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz