časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

TeSys U

|

TeSys U

Petr Bohušík, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Kombinovaný spouštěč motoru

V roce 2003 uvedl Schneider Electric na trh kombinovaný spouštěč motoru Tesys U. Je to spouštěč motoru navržený podle normy ČSN EN 60947-6-2: Spínače s více funkcemi – Řídicí a ochranné spínací přístroje. Tato norma klade vysoké požadavky na kombinované spouštěče v provozních i mezních podmínkách provozu. Takto koncipovaný spouštěč musí být na rozdíl od stykačových sestav schopen provozu i po vybavení ochrany zkratovým proudem, přesněji až do výše jmenovité provozní zkratové vypínací schopnosti Ics.

TeSys U (Ultima) je kompaktní spouštěč motoru pro spouštění a ochranu motorů do výkonu 15 kW, resp. do 32 A v kategorii užití AC-3. Díky své konstrukci, dané jediným spínacím mechanismem (zajišťujícím spínání jak provozních, tak i mezních zkratových proudů), je velmi kompaktní, díky zmenšení počtu mechanických částí také velmi spolehlivý.

Ochranné a řídicí vlastnosti spouštěče určují výměnné spouště, které pro svůj široký rozsah nastavení proudu mohou spouštět motory dvou až tří velikostí. Uvedenou vlastnost ocení každý uživatel při změně velikosti motoru nebo investor při úvaze o počtu náhradních dílů.

Klasické řešení

Spouštěč lze do řídicích systémů integrovat vložením relé pro rozhraní mezi povelové výstupy PLC a ovládací cívku spouštěče. Tento způsob ovládání je vhodný tam, kde uživateli stačí základní informace o provozním nebo poruchovém stavu motoru.

Je-li ale třeba skutečně optimalizovat řídicí procesy, jsou nutné informace o stavu zařízení a je nutné předcházet poruchám v době, kdy ještě poruchami nejsou, a jde jen o mimotoleranční stavy zařízení.

Srovnání s budoucností

Kombinovaný spouštěč motoru TeSys U je řešen tak, že datové linky nekončí na rozhraních, ale jsou zavedeny přímo do spouštěče. Tím je umožněn obousměrný tok informací přímo mezi pohonem a řídicím systémem. Podle typu řídicí jednotky lze využít následující funkce a informace.

Řídící jednotky jsou dostupné ve 3 typech: standardní, rozšířená a multifunkční. U standardní řídicí jednotky je základní funkcí ovládání. Tato jednotka také podává základní informace o stavu spouštěče. Z ochran umožňuje základní ochranu proti přetížení motoru a zkratovou ochranu. Rozšířená řídicí jednotka oproti standardní navíc umožňuje rozlišeni poruchy, alarm přetížení motoru a také měření výkonu. Multifunkční řídicí jednotka oproti dvěma předchozím typům vede statistiku provozu a poruch, umožňuje dálkovou konfiguraci, měření proudů, okamžité odpojení zadřeného motoru, detekuje fázovou nesymetrii, proudové odlehčení nebo přetížení a nastavení „tvrdosti“ zkratové spouště.

K dispozici je komunikační protokol Modbus a nyní také přímá komunikace s AS-Interface, CANopen, DeviceNet a Profibus DP.

Další informace lze získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13
186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
e-mail: info@cz.schneider-electric.com
http://www.schneider-electric.cz

Obr. 1. Motorový spouštěč Tesys U
Obr. 2. Spouštěč Tesys U s multifunkční řídicí jednotkou

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde