časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Termovizní kamery FLIR ThermaCAM řady T/B

|

Termovizní kamery FLIR ThermaCAM řady T/B
FLIR Systems představuje novou generaci kamer pro rychlé a profesionální měření

Štěpán Svoboda, TMV SS, spol. s r. o.

Přenosné termovizní kamery ThermaCAM řady T/B s nechlazeným detektorem 320 × 240 bodů umožňují výměnu objektivů, mají vestavěnou dotykovou obrazovku, integrovanou digitální kameru pro pořízení reálných fotografií k termogramům, profesionální měřicí funkce a nový design. Termovizní kamery řady ThermaCAM T/B jsou průlomové v porovnání technických vlastností a cen.

Obecné využití termovizních kamer

Termovizní kamery obecně zobrazují hodnoty povrchových teplot na měřených objektech, které mohou mít přímou souvislost s provozním stavem nebo se závadami (např. v elektroinstalaci, v mechanických zařízeních atd.). Díky tomu pomáhají odhalit závady na zařízeních již v počátečním stadiu a předejít tak poškození zařízení nebo výpadku výrobního procesu, a tedy ušetřit náklady za odstranění následků vzniklých ztrát.

Důsledkem vysokých nákladů na získávání energií a dnešní legislativy je stále rozšířenější využívání termografie také v oboru stavebnictví, ať už pro vlastní snížení nákladů na energie nebo na případné audity budov. Termovizní kamery se však uplatní v mnoha dalších oborech, např. ve výrobě (kontrola on-line a automatizace), lékařství, vědě a ve výzkumu nebo jako bezpečnostní prvky – automatizované systémy monitorující prostory s možností vzniku požáru (skládky apod.).

Společnost Flir Systems (dříve AGA, AGEMA), největší světový výrobce termovizních kamer, uvádí na trh termovizní kamery nové řady ThermaCAM T/B. Jsou kompaktní, s malou hmotností, vybavené pro snadné a rychlé bezkontaktní zobrazení a měření teplot. Kamery jsou vybaveny novým vysoce citlivým detektorem z vlastní produkce firmy s rozlišením 320 × 240 bodů, zaručujícím mimořádně kvalitní a čistý obraz. Kamery jsou dostupné ve dvou řadách:

  • řada T je určena pro použití v průmyslu (elektrické rozvody, mechanická zařízení atd.),
  • řada B je určena pro použití ve stavebnictví (je vybavena speciálními patentovanými měřicími funkcemi jako např. alarm rosného bodu, alarm závady v izolacích atd.)

Vlastnosti

Pro své vlastnosti nemá kamera ve své třídě v současné době žádnou konkurenci. Těmito vlastnostmi je především malá hmotnost (pouze 875 g), vysoký stupeň krytí (odolnost proti vodě a prachu), odolnosti proti rázům a vibracím a uspořádání ovládacích prvků. Díky uvedeným vlastnostem a naklápěcí snímací části (termovizní i digitální kamera) v rozsahu 120° je možné kameru použít v jakýchkoliv podmínkách vykonávaného měření.

Výsledek měření se zobrazuje na velké (3,5") a přehledné dotykové obrazovce, která je základní inovací s novými možnostmi v anotaci termogramu a pohybu v menu kamery. Díky této unikátní možnosti lze k termogramu snadno přidat vlastní textovou či hlasovou poznámku, která pomáhá při pozdějším vyhodnocování měření nebo identifikaci měřeného místa.

Další novinkou je funkce prolínání termovizního a reálného obrazu – Thermal Fusion, která usnadňuje identifikaci měřeného objektu. Použití této funkce navíc není omezeno jen na jeden typ objektivu. Lze ji totiž využít pro všechny objektivy v nabídce, protože je možné změnit úhel záběru termovizními objektivy i videoobjektivy. Proto lze zmíněnou funkci využít při všech pohledech na měřený objekt. Aby byla fotografie (pořízená vestavěnou digitální kamerou) vždy kvalitní, je kamera rovněž vybavena světlem pro přisvícení v objektech s nedostatečným osvětlením.. Dále je opatřena laserovým zaměřovačem pro snadné zaměření vybraného místa na snímaném objektu (např. identifikace vodiče na svorkovnici v rozváděči elektrické energie).

Hlavní předností termovizních kamer řad T/B je však možnost automatického i ručního zaostřování, která usnadňuje práci a dovoluje operátorovi ovládat kameru pouze jednou rukou; to mnoho konkurenčních kamer neumožňuje jak třeba pro jejich velkou hmotnost, tak pro náročnost ovládacích prvků.

Kamery obou řad jsou s plným rozsahem měřicích funkcí pro profesionální použití dostupné ve dvou verzích: T360/B360 a T400/B400. Jsou dodávány s kompletním potřebným příslušenstvím, mezi které patří napájecí zdroj, baterie (až 4 h měření) včetně nabíječe baterií, sluneční kryt na obrazovku LCD, 256MB karta SD, program pro vyhodnocení ThermaCAM QuickReport, návod k obsluze v českém jazyce a transportní kufr.

„Termovizní kamery ThermaCAM řady T/B jsou odpovědí na stále vzrůstající poptávku po plně vybavených termovizních kamerách, tzv. all-in-one,“ prohlásil Karsten Eggert, viceprezident pro obchod a marketing regionu EMEA divize FLIR Systems Thermography. „Díky možnostem a zkušenostem v oblasti vývoje a výroby termovizní techniky je FLIR Systems na výborné cestě k udržení první pozice mezi výrobci této techniky.”

Obecné vlastnosti termovizních kamer Flir

Všechny kamery obsahují menu v českém jazyce a vynikají jednoduchým a přehledným ovládáním. Výsledné termogramy jsou ve formátu JPEG. Kromě vyhodnocení v programech nabízených firmou Flir je lze zobrazit jakýmkoliv prohlížečem podporujícím tento formát. Kamery se dodávají jako kompletní soupravy včetně uváděného příslušenství a základního programu pro vyhodnocení ThermaCAM QuickReport. Soupravu je možné doplnit dalšími programy pro vyhodnocení, např. ThermaCAM Reporter, který pracuje v prostření MS Word. Díky tomu je vyhodnocování termogramů velmi snadné a intuitivní a výsledné protokoly z měření jsou dostupné všem uživatelům MS Word bez konverze. Veškeré dodávané programy jsou v češtině, což velmi usnadňuje jejich používání všemi českými uživateli.

Přednosti termovizních kamer Flir

Společnost Flir Systems AB vyvíjí a vyrábí termovizní kamery pro všechny možné úlohy již více než 49 let. Díky tomuto časovému náskoku nemají kamery Flir na světě konkurenci co se týče jak ergonomie, tak uživatelského přístupu. V energetických společnostech v Čechách i na Slovensku se popisované kamery používají zejména díky jejich spolehlivosti a vysokému standardu, které svým uživatelům nabízejí.

Přednosti techniky firmy Flir Systems AB nejsou jen ve vynikajících technických vlastnostech termovizních kamer, ale také v servisu, který zástupce firmy pro Českou republiku a Slovensko, společnost TMV SS, spol. s r. o., uživatelům techniky Flir nabízí. Kromě samozřejmého záručního i pozáručního servisu společnost nabízí také možnost ověřit přesnost kamer na kalibrovaném černém tělese. TMV SS rovněž pořádá semináře pro uživatele termovizní techniky a nabízí možnost akreditované certifikace osob (platnost certifikátu je po celém světě) – technik diagnostik termografie. Má statut školicího pracoviště pod záštitou Asociace Technických Diagnostiků (ATD).

Další informace mohou zájemci získat na adrese:
TMV SS, spol. s r. o.
Studánková 395
149 00 Praha 4
tel.: +420 272 942 720
fax: +420 272 942 722
e-mail: info@tmvss.cz
www.tmvss.cz

Obr. 1. ThermaCAM T400
Obr. 2. Dotykový displej ThermaCAM T400
Obr. 3. Funkce Thermal Fusion umožňuje prolínání termovizního a reálného obrazu
Obr. 4. Možnost automatického i ručního zaostřování dovoluje operátorovi ovládat kameru jednou rukou

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde