časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Teplo pod kontrolou

|

Ing. Jarmila Válková, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
Značka Sarel má nejen konstrukční řešení rozváděčů, ale i řešení jejich vnitřního vybavení. U každého typu skříní je možné použít širokou škálu příslušenství. Nedílnou součástí sortimentu jsou také komponenty pro kontrolu vnitřního prostředí rozváděčů – teploty a vlhkosti. Klimatizační systémy řady Clima-Sys – novou řadou ventilátorů, topných těles a prvků tepelné regulace – slaví společnost Schneider Electric již rok prodeje!
 

Lepší parametry, nový design

Ventilátory jsou navrženy pro odvádění velkého objemu tepla z rozváděče; tím efektivně přispívají k prodloužení životnosti instalovaného zařízení. Používají se v případě, kdy vnější teplota okolo rozváděče je alespoň o 5 °C nižší než požadovaná vnitřní teplota. Nabízejí velmi účinné řešení chlazení skříní, přičemž jejich předností je snadná instalace a nízké pořizovací a provozní náklady. Ventilátory Sarel se standardně dodávají ve dvou barvách, v odstínu šedé RAL 7032 a světle šedé RAL 7035. U všech typů vzrostl průtok, přitom však zůstal zachován stejný rozměr montážního otvoru, tzn. že rozsah
průtoků je od 38 do 850 m3·h–1. U starší řady to bylo pouze 24 až 625 m3·h–1.
 

Lepší bezpečnost a spolehlivost

Ventilátory jsou po stranách doplněny vodicími a montážními klipy, díky nimž je lze použít pro oceloplechové i polyesterové rozváděče  rovněž pro rozváděče v provedení z nerezu. Tloušťka materiálu, do kterého se ventilátory montují, se totiž může pohybovat v rozmezí 0,8 až 4,5 mm. Uvnitř ventilátoru je nainstalován speciální zádržný systém pro filtr, který zabraňuje jeho posunu při zanesení, kdy se zvětšuje hmotnost filtru. Nové jsou přídavné kity pro odstínění EMC jak pro ventilátor, tak pro samostatnou výstupní mřížku a také čtyři druhy filtrů: standardní, jemný, proti hmyzu a do prostředí s výskytem oleje.
Stupeň krytí IP 54 je u ventilátorů řady ClimaSys standardem. Při požadavku na vyšší krytí je možné doplnit ventilátor či mřížku speciálním krytem (zvýšení krytí na IP 55).
 

Topná tělesa nové generace

Nedílnou součástí příslušenství rozváděčů jsou topná tělesa. Jsou určena k temperování skříní v zimě a ke snižování vlhkosti. V současné době je v nabídce i široká škála topných těles s hliníkovou kostrou nebo plastovým povrchem. Obě uvedené řady jsou k dispozici v provedení s integrovaným ventilátorem nebo bez něj. Topná tělesa nové generace s plastovým povrchem přinášejí snížení povrchové teploty, a tudíž zvýšenou ochranu obsluhy. Povrchová teplota těles s integrovaným ventilátorem je dokonce nižší než 50 °C.
 

Regulátory v novém

Kompletní je nabídka tepelných regulátorů – hygrometry a nastavitelné i přednastavené termostaty a hygrostaty. V klasickém provedení si lze vybrat termostaty nastavitelné v rozsahu 0 až 60 °C nebo hygrostaty nastavitelné na 35 až 95 % relativní vlhkosti.
Přednastavené regulátory mají pevně danou hodnotu teploty nebo relativní vlhkosti. Výhodou těchto prvků je spolehlivost jejich instalace. Vnitřní teplota v rozváděči je dána namontovaným elektrickým zařízením. Jakákoliv změna teploty znamená problémy při instalaci. Existují dva důsledky nesprávné regulace:
 
  • příliš vysoká teplota vede ke zkrácení životnosti citlivých zařízení,
  • příliš nízká teplota vede ke zkrácení životnosti ventilátorů a většímu množství nečistot zachycených na filtru ventilátoru.
Přednastavené termostaty nedovolují žádnou změnu regulace.
Použití hygrometru je již trochu nadstandardním řešením. Tento přístroj měří nezávisle teplotu a vlhkost uvnitř skříní. Podle mezních hodnot stanovených pro každý z těchto dvou parametrů a po překročení jednoho nebo druhého přístroj sepne topné těleso: teplota vzroste a relativní vlhkost klesne. Hydrometr spíná v rozsahu 50 až 90 % relativní vlhkosti.
Systém rozváděčových skříní Sarel je pro snadnější a rychlejší dostupnost distribuován prostřednictvím partnerských velkoobchodů společnosti Schneider Electric v každém regionu. Pro snazší specifikaci rozváděčů nabízí společnost Schneider Electric také podpůrné softwarové pomůcky, např. programy CAD design pro kreslení a specifikaci rozvodnic a rozváděčů nebo program Clima pro vypracování návrhu odvětrávání a klimatizace.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13
186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Rozváděčové skříně Sarel s ventilátory
Obr. 2. Topná tělesa
Obr. 3. Přehled výrobků