časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tecomat Foxtrot 2 posiluje v oblasti kyberbezpečnosti

Ing. Jaromír Klaban, Teco, a. s | www.tecomat.cz

Řídicí systém Tecomat Foxtrot (PLC) kolínské firmy Teco, a. s. má již řadu let integrovánu unikátní službu TecoRoute. Díky ní se po přidělení jedinečného jména a hesla a registraci na portálu této služby může s takovým PLC spojit přes internet jak koncový uživatel přes aplikaci nebo webové rozhraní, tak programátor integrovaným vývojovým prostředím Mosaic či servisní služba přes Firmware updater. A to bez nutnosti mít PLC na veřejné IP adrese.

Tato vlastnost má několik pozitivních důsledků. Za prvé není PLC vidět zvenku pro útočné roboty, které obchází jednotlivé veřejné IP adresy a hledají v lokálních sítích své oběti. Za druhé je přístup na PLC imunní vůči změně providera nebo výměně routerů v cestě nebo při jejich přeadresování. To je, v dnešním kyberporostoru, významný přínos k zabezpečení Foxtrotů a technologií pod nimi: TecoRoute funguje již pět let i s první generací Foxtrotů a na začátku roku 2020 je jich takto online připojeno po světě již 12 000.


Obr. 1. Foxtroty s nastaveným jménem a heslem si samy najdou v lokální síti port do internetu a přihlásí se automaticky na server TecoRoute. Ihned jsou dostupné těm aplikacím (PC, smartphone) a těm uživatelům, kterým jsou přiřazeny administrátorem zákaznického účtu. Zákaznický účet si může zřídit firma i jednotlivec.

Nový Foxtrot 2 jde dál. S centrálním serverem služby TecoRoute již přímo komunikuje šifrovaným protokolem https. A pro zjednodušení připojení do internetu i tam, kde ještě není zaveden, jsou základní moduly dodávány volitelně s integrovaným LTE modemem. Takové verze mají na čelním panelu dva anténní konektory SMA. Po vložení SIM karty s datovým tarifem velikosti nano do základního modulu a registraci u příslušného operátora je možné již zaregistrovat Foxtrot 2 na portálu Teco Route.

Foxtrot 2 podporuje VPN

Do roku 2020 vstoupil Foxtrot 2 s novinkou a tou je integrovaný protokol WireGuard. Je to nejnovější a nejjednodušší současné řešení pro vytvoření VPN, virtuální privátní sítě tunelované přes internetové prostředí. Protože je dnes WireGuard dostupný jak na počítačích PC, tak i na mobilních zařízeních, je toto řešení opravdu univerzální a eliminuje nutnost přidávat do komunikační cesty k Foxtrotům další moduly, které je navíc potřeba také individuálně nastavit a nastavení udržovat.


Obr. 2. Připojení nového Foxtrotu 2 do VPN se provede jednoduše nastavením parametrů konkrétní VPN na jeho systémové webové stránce. Poté je takový automat dostupný přes internet stejně a stejnými prostředky, jako by byl v lokální síti, bez jakéhokoliv doplňujícího HW vybavení

Svět se mění rychle a v oblasti globálního propojení zvláště. V souvislosti s trendem IoT, připojování věcí a technologií do internetu, se zajištění kyberbezpečnosti stává zásadní otázkou i pro profese elektroinstalací, měření a regulace až po řízení procesů, které dříve takové funkce netrápily. Nechtějí nebo ani nemohou být specialisty v této oblasti, přesto chtějí dál svoji profesi a specializaci rozvíjet. Zabezpečený Foxtrot je pro ně řešením a branou do současného i budoucího světa propojených systémů.