časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technologie nn svorek propichujících izolaci

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Technologie nn svorek propichujících izolaci

Tyco Electronics, Energy division

Obr. 1.

V příštím čísle ELEKTRO bude uveřejněn článek firmy Tyco Electronics s podrobnými informacemi o spojování vodivých žil venkovního vedení nn izolaci propichující technologií. Článek o tomto typu spojování vedení se bude zabývat celou problematikou izolaci propichující technologie, tedy jejím vývojem, funkcí, konstrukčními, technologickými, elektrickými a izolačními aspekty a zkušebními podmínkami.
Autorem připravovaného článku je Gilles Porcheray, product manager pro výrobky na izolovaná svazková vedení nn v Tyco Electronics, Energy division. Autor též pracoval ve vývoji propichovacích svorek pro izolovaná vzdušná vedení. Po dobu pěti let vede evropskou komisi zpracovávající normu pro izolovaná vedení nn. Jeho odborná působnost zahrnuje analýzu rozložení elektrického pole či konstrukci spojovačů.

Co vedlo ke zrodu izolaci propichující technologie?
Při spojování svazkových žil venkovního izolovaného vedení jsou hlavními kritérii elektrická a mechanická spolehlivost spoje po celou dobu životnosti spojovacího elementu.

První izolované svazkové žíly pro venkovní vedení s pryžovou (neoprén) izolací a měděným jádrem se objevily v 50. letech. Spojovacími prvky tehdy byly především šroubové spojky. Brzy se však objevily první poruchy, zaviněné například nízkou kvalitou izolace nebo narušením jednotlivých drátů jádra při odřezávání izolace nožem.

Obr. 2.

Energetické společnosti průmyslově vyspělých zemí hledaly optimální způsob spojování izolovaných svazkových kabelů, a to nejen s ohledem na dodržení a zlepšení výše uvedených kritérií, ale také s ohledem na narůstající potřebu připojování odběratelů přímo na již provozovaná vedení, tedy pod napětím a bez nutnosti odstávky vedení. Řešením se ukázalo vyvinutí technologií propichujících izolaci vedení až na vodivé jádro.

V sedmdesátých letech probíhal u společnosti Electricité de France dva roky výzkum různých technologií propichování izolace, s cílem zamezit nutnosti odstraňování izolace před montáží svorky na jádro.

Izolaci propichující technologie přispěla k vyšší bezpečnosti práce při připojování odběratele pod napětím a zjednodušila a zrychlila tento proces.

Izolaci propichující technologie prošla od 70. let několika stádii, ve kterých se ukazovaly její výhody a nevýhody. Dlouhodobost některých aspektů souvisí s aplikací řady nových materiálů v problematice energetických vedení a také s nutností sledovat a vyhodnocovat teprve mnohaletý vliv atmosférických podmínek na venkovní vedení.

Obr. 3.

Svůj vývoj a trend stoupající k technické dokonalosti měly i mechanické faktory utahování svorek a dosahování dlouhodobé spolehlivosti vlastních spojů, například jejich odolnosti proti vnikání vlhkosti nebo proti elektrochemické korozi, dále volba materiálu a tvaru kontaktních nožů svorek, apod.

Současná generace svorek pokrývá hlavní požadavky zákazníků a splňuje vysoké požadavky na bezpečnost práce při pracích pod napětím. Nyní se vyvíjejí nové postupy připojování odběratele pod napětím, a to i při vyšších hodnotách elektrického proudu. Současná izolaci propichující technologie totiž nedovoluje rychlé přiblížení kontaktních nožů k jádru žíly, a to z důvodu zabránění přeskokům při vyšších proudových zátěžích.

Současná konstrukce svorek každopádně zajišťuje spolehlivější, bezpečnější a jednodušší řešení pro pracovníky montáží i zákazníky. Izolaci propichující technologie byla vždy předmětem zkoumání, zda přenosové schopnosti jsou dostačující a jak může tak malá kontaktní plocha zajistit odpovídající nízký přechodový odpor v dlouhodobém časovém měřítku.

Obr. 4.

Vlastnosti kontaktů propichovacích svorek se zlepšily díky dlouhodobým zkušenostem a zavedení zkoušek spojů velmi náročným tepelným cyklováním. Hlavním měřítkem kvality propichovací svorky stále zůstává dlouhodobá spolehlivost spoje po celou dobu životnosti svorky.

Tyco Electronic Czech s. r. o.
Divize silnoproud
Limuzská 8
100 00 Praha 10
tel.: 02/72 01 11 03
fax: 02/72 70 08 11
e-mail: EN-CZ@tycoelectronics.com
http://www.tycoelectronics.com