časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (77) Vysoušeč vlasů nebo fén

Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Technika v domácnosti (77) Vysoušeč vlasů nebo fénHistorie označení účelného domácího pomocníka v sušení vlasů je v zásadě stejně dlouhá jako vývoj samotného spotřebiče. První typ elektrického vysoušeče vlasů uvedla na evropský trh kolem roku 1900 ve své nové kolekci německá firma AEG. Vysoušeč patří konstrukčně k velmi jednoduchým přístrojům, v zásadě se jedná jen o synchronizaci elektrického ventilátoru a topných tělísek, proto se stal následně vhodným kandidátem na velmi rychlé rozšíření do výrobních plánů dalších firem. Oblíbeným se stal i u samotných uživatelů a na rozdíl od větších spotřebičů se stal i díky své přijatelné pořizovací ceně dalším vítaným propagátorem elektrizace v jednotlivých domácnostech.

Poměrně brzy po uvedení prvního typu vysoušeče v evropském prostoru, přišla v roce 1908 se svým provedením spotřebiče další německá společnost s názvem Sanitas. Nepřišla s novým technickým řešením, ale velmi originálním označením. Nazvala svůj spotřebič podle teplého jižního větru, označovaný v němčině jako Föhn. Protože si byla vědoma jedinečnosti svého označení, chtěla ho ihned zanést do registru ochranných známek. Obecné názvy však registrovat nelze, a tak označení opravila na dnes již velmi dobře známé znění Foen. V lednu 1909 bylo toto znění zapsáno jako ochranná známka vysoušeče vlasů firmy Sanitas a od této chvíle nikdo jiný nemohl tohoto označení používat, jen vlastník ochranné známky. Ani zástupci firmy Sanitas ovšem nemohli tušit, že se jejich označení stane synonymem pro tento typ přístroje, a to nejen v německy mluvících zemích. Ostatně poměrně silné zastoupení měla firma i v Československu, její produkty se pravidelně objevovaly i v nabídkovém katalogu prodejny Elektrických podniků hlavního města Prahy. Zřejmě proto mnoho z nás ani jinak tento druh spotřebiče nenazve.

Kruh se uzavřel, když značku Foen v roce 1957 koupila společnost AEG. Tedy jen ta má právo dále používat toto označení svého typového spotřebiče. Nicméně vzhledem ke skutečnosti, že většina německy mluvících obyvatel, přístroj na vysoušení vlasů podobně jako u nás nenazve jinak než Fön – Fén, došlo v roce 1996 v Německu ke změně pravopisu. Obecným slovem Fön – Föhn se tak od té doby neoznačuje jen teplý jižní alpský vítr, ale i elektrický vysoušeč vlasů.

(pokračování)