časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (73)

Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Užívání elektřiny v domácnostech změnilo mnoho do té doby zaběhnutých zvyklostí, s čímž pomáhaly především nové typy domácích spotřebičů, které měnily přístup k jednotlivým domácím činnostem. Tím nejvýraznějším pomocníkem v úklidu byl v první polovině 20. století vysavač, který by si po právu zasloužil titul nejužitečnější novinky počátku minulého století. Nicméně existovaly přístroje, jejichž konstrukci elektřina překvapivě zásadně nezměnila. Jejich podoba se ustálila před jejím používáním v domácím prostředí a skutečnost, že se změnil způsob jejich výhřevu, je významně neovlivnila.

K nejméně změněným spotřebičům lze rozhodně zařadit vařič na vejce, jehož podoba ve tvaru misky na vodu se stojánkem uvnitř pro ukotvení vajec zůstávala stejná, ať už se voda uváděla do varu pomocí lihového hořáku nebo elektrického výhřevu. Vývojem se měnil pouze používaný materiál těla přístroje, v 19. století se jednalo o kov, ve 30. letech minulého století se přešlo na porcelán a v současnosti je nejvyužívanějším materiálem plast. Mezi spotřebiči, kterým se konstrukce po využívání elektřiny významně nezměnila lze jmenovat i žehličku, jejíž podoba se v zásadě ustálila na konci 18. století. Jen opět záleželo na způsobu jejího výhřevu, takže tělo žehličky bylo nejčastěji duté, buď pro výhřev pomocí rozžhavených dřevěných uhlíků, nebo lihového, později spíše plynového hořáku. Vedle toho paralelně existovaly typy s vyměnitelným nahřívacím jádrem nebo jednoduché plné žehličky pro nahřívání na kamnech. Elektřina nakonec tvar žehličky nezměnila, jen přinesla kontinuální výhřev a jeho konstantnost po celé ploše. Důležitým benefitem se pak stala možnost regulace teploty pomocí termostatu. To, co nakonec podobu žehličky změnilo, byl zásobník vody pro funkci žehlení s pomocí páry. V počátku překvapivě nezměnila elektřina ani podobu holicího strojku, kdy zůstala jeho klasická podoba žiletkové hlavice a elektřina podporovala jen její kmitavý pohyb.

Ani cestovní soupravy některých malých spotřebičů nedoznaly s příchodem elektřiny velké změny. Jednalo se především o soupravy cestovních vařičů využívaných zejména k přípravě čaje. K jejich výhřevu se nejčastěji používal líh či benzín a tyto v přírodě nebo na cestách dobře použitelné suroviny byly dlouho daleko preferovanějším způsobem. Proto také jejich podobu elektřina již významně nezměnila. Ostatně jako upřednostňované médium se elektřina u těchto pomocníků na cestách prosazuje až v posledních letech s rozvojem moderních velkokapacitních lithiových baterií či mobilních solárních panelů.

Technika v domácnosti (72)