časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (70)

Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Rychlý drink

mixérVývoj nových typů spotřebičů po druhé světové válce se odrazil v jiném životním stylu společnosti, která neměla čas ani chuť trávit přehnaně mnoho času ve svých domovech. Po válečných letech, kdy se všední život uzavřeně odehrával především v jednotlivých domácnostech, bylo v prvních nově svobodných letech snahou svůj část trávit mimo domov a dohnat tak vše, co se během války nemohlo či nesmělo dělat. Ať už se jednalo o studium nebo práci či zábavu nejrůznějších typů, která měla dát rychle zapomenout na přestálé útrapy. Také domácí spotřebiče měly pomoci zkrátit čas, který bylo třeba věnovat starosti o domácnost, aby se jejich uživatelé mohli zaměřit na jiné činnosti.

Za ikonickou novinku těchto let lze označit lehce přenositelný a v kuchyni dobře skladný mixér. Jde o spotřebič, který vzešel z potřeby mít v kuchyni po ruce přístroj, kterým se dá ihned rozdrtit a promíchat připravovaná surovina. Vývoj spotřebiče byl výsledkem redukce jednotlivých funkcí kuchyňského robota a reagoval tak na požadavek společnosti strávit v kuchyni co nejmenší čas. Jeho klasická podoba sestávala z jednoduché pohonné jednotky a vysoké skleněné mixovací nádoby s víčkem. V konstrukci byl postupem vývoje stále více využíván plast, což přispělo nejen k lepšímu čištění přístroje, ale i k jeho odlehčení pro snadnější manipulaci. Dobře využitelný byl i při přípravě nápojů, především nejrůznějších druhů koktejlů. Právě mléčné koktejly se staly hitem těchto let.

Do roku 1948 byly u nás stále dostupné i některé zahraniční značky těchto spotřebičů, např. ze Švýcarska. Nicméně i domácí národní podnik Elektro-Praga Hlinsko reagoval v tomto směru na nové preference v kuchyňském vybavení, když v polovině 50. let 20. století uvedl do prodeje dodnes dobře známý mixér s označením Pragomix. Autorem návrhu mixéru byl známý průmyslový výtvarník Miloš Hájek. Univerzálnost jeho pohonné jednotky umožňovala využití i dalších nástavců, např. mísy s hnětacími a šlehacími metlami. Po delší odmlce se k nám další zahraniční výrobky tohoto typu dostaly v roce 1958, kdy poměrně velké množství československých občanů dostalo povolení navštívit světovou výstavu Expo v Bruselu. Návštěva výstavy se stala na dlouhou dobu ojedinělou šancí na nákup nových spotřebičů zahraničních značek.