časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (66)

Mgr. Lucie Střechová, Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Elektřina postupně vypomohla i tam, kde byl ruční pohon dlouho oblíbenou alternativou. Do této kategorie spadaly především ruční klikou poháněné drobné kuchyňské strojky. Protože dlouho tyto jednoúčelové elektrospotřebiče nemohly především z finančních důvodů konkurovat těm mechanickým, vyvíjely se nejdříve ve větších multifunkčních sadách. Ve 30. letech 20. století šlo především o soupravy elektrických kuchyňských strojků později nazývaných robot. Součástí širokého příslušenství těchto přístrojů byly nejrůznější mlecí nástavce na strouhanku, maso atd. O něco později se začaly objevovat i ucelené díly využívající pohonnou jednotku robota na mletí kávy nebo ořechů.

Kávomlýnek ETA 0066

Samostatné elektrické přístroje zejména na mletí kávy se začaly objevovat až ke konci 30. let, naplno se však jejich výroba spustila až po druhé světové válce. V jejich konstrukci byl zpočátku využíván především kov v kombinaci se sklem či prvními fenol-formaldehydovými plasty – tzv. bakelitem. V pozdějších letech plast v konstrukci zcela převážil, protože umožnil odlehčení a zmenšení mlýnku. Miniaturizace přístroje byla žádoucí především z důvodu šetření místa pro umístění na kuchyňskou linku. Například na počátku 80. let 20. století Elektro-Praga Hlinsko pod značkou Eta vyráběla dnes ikonicky známý mlýnek na kávu v oranžové a bílé variantě s nástavcem pro fixaci na zeď. Rozvoj spotřebiče souvisel v poválečných letech i s faktem, že si lidé začali připravovat kávu v mnohem větší míře doma a nenosili si již namletou kávu ze svého oblíbeného koloniálu nebo pražírny. Naopak daleko více obvyklé začalo být kupovat si kávu v celých zrnech ve větším množství, a doma si připravit čerstvě namletou porci. Nicméně ve vstupních prostorách samoobsluh socialistické Jednoty byly pro zákazníky k dispozici velkokapacitní elektrické mlýnky, kde bylo možné si jednorázově umlet celé zakoupené balení zrnkové kávy

Mlýnky na strouhanku a maso zůstávaly dále mechanickými strojky s ručním pohonem anebo byly součástí zmiňovaných souprav kuchyňských robotů. V zásadě tento stav trvá doposud, i když nedávná doba s módní vlnou přípravy nejrůznějších pochutin v domácích podmínkách, přinesla i samostatné elektrické mlýnky na maso, které disponují mnoha dalšími nástavci na zhotovení několika druhů uzenářských specialit.